was successfully added to your cart.

Winkelmand

blogemotionele regulatiegratis tips

Zo breng je je kind echt hélemaal tot rust!

By mei 31, 2018 4 Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

We lezen veel over het “reptielenbrein” tegenwoordig en dat is goed. Maar hoe kan die kennis ons nu helpen in het opvoeden? Bijvoorbeeld, in een overprikkeld kind tot rust te helpen komen?

Een praktische toepassing…

Maar eerst kort de theorie opfrissen

Op een gegeven moment in de tijd, waren er reptielen. Met een reptielenbrein. Zij konden (kunnen) sensaties gewaar worden. Sensaties zijn dingen als warmte, koude, kippenvel, een hartslag (langzaam of sneller), ademhaling (oppervlakkig of diep), …

Toen kwamen de zoogdieren. Zij ontwikkelden, rond dat reptielenbrein, een tweede laag hersenen. Toen had je een zoogdierenbrein. Zoogdieren hebben de sensaties van de reptielen, en daarboven voelen ze ook nog eens emoties. Voorbeelden van emoties zijn blijdschap, verdriet, boosheid, … .

Toen kwam de mens. En ja natuurlijk zijn wij ook zoogdieren, maar wat is er anders aan onze hersenen? Mensen hersenen hebben een derde laag. Het is die derde laag die ons laat denken, plannen, en die taal mogelijk maakt. Mensen hebben én het reptielenbrein én het zoogdierenbrein én denkende laag erbovenop. Wij kunnen sensaties ervaren, emoties voelen, en plannen maken, dingen bedenken, … .

Gebruik elke hersenlaag

Hoe zou het zijn, als je je kind tot rust helpt te komen met deze kennis? Hoe kan je nu elk van deze drie lagen apart tot rust brengen, zodat er een diepere relaxatie ontstaat?

De buitenste laag (de “mensen laag”)

Vaak beginnen we met de buitenste laag. Hier ga je helpende gedachten gebruiken om je kind rustiger te laten worden. Je creëert je eigen helpende gedachten om zelf rustig te blijven, en je spreekt helpende gedachten uit om je kind te helpen.

 •  Wat heb jij nu nodig?
 •  Wat is er aan de hand?
 •  Hoe deed je dit vorige keer?
 •  Wat kan je nu doen?
 •  …

De middelste laag (de “zoogdieren laag”)

Dit is het stukje van de emoties. We reguleren de emoties van onze kinderen door zelf rustig te blijven, te benoemen, erkennen, …

De reptielen kern

Dit is dus de kern. Wat letterlijk het diepst vanbinnen zit. Je kan die ook aanspreken om nog diepere relaxatie te bekomen. Vaak gebruiken we deze enkel apart, we gaan ons focussen op onze ademhaling om rustig te worden bijvoorbeeld. En dat werkt niet.

Wat wel een heel goed effect heeft, dat is om na dat stukje emoties, ook nog eens deze kern aan te spreken. Geef je kind warmte bijvoorbeeld na een driftbui. Een deken of een kersenpit kussen. Een warm bad misschien?

Kortom, door alle lagen apart te benaderen en na elkaar in te zetten, bereik je meer.

 

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd bij Nieuwetijdskind Magazine!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Join the discussion 4 Comments

 • Sane schreef:

  Ach zeg… Gisteren een hysterische dochter op mijn schoot gezet, ze vroeg een dekentje en ik dacht eerst ‘nee, hoor, ik ga je niet belonen voor zo’n gekrijs’, maar daarna ‘ach, waarom niet?’. Dekentje erbij, lekker geknuffeld en ze was in geen tijd rustig! Vandaag lees ik dit… Wat zijn jouw schrijfsels toch steeds herkenbaar! Ik zal het voortaan steevast met een dekentje aanpakken 🙂

  • Helga Peeters schreef:

   Super zeg! Dekentjes zijn de max, kunnen een heel veilig, geborgen gevoel geven aan een overprikkeld kind. Das niet belonen, dat is geven wat ze nodig heeft. :-* Helemaal oké!

 • Helga Peeters schreef:

  Toppie! 🙂 Succes!

 • Debby schreef:

  Ga ik asap testen ?