was successfully added to your cart.

Winkelmand

gratis tipsvlog

Wat te doen met 2 broers in conflict?

By november 16, 2018 2 Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dit is ook een mooi onderwerp om eens wat over te zeggen. Het was ook weer een vraag van een mama in de Facebookgroep.

Conflicten tussen kinderen zijn onvermijdelijk. Conflicten onder broers en zussen vaak alledaagse kost. En dat is oké, ook dat is het oefenen van sociale vaardigheden, leren luisteren naar elkaar, compromissen sluiten enzovoorts. Een hele reeks aan groeikansen, jeeej… 😉

En als mama probeer je dan, wanneer je het “hoort aankomen” eerst te denken aan je eerstvolgende vakantie. Hmmm… Je hoeft niet altijd tussen te komen, zeker niet zolang beide partijen nog met elkaar aan het praten zijn. Praten geeft ruimte voor oplossingen en compromissen.

Maar goed. Dan heb je daar dat moment dat ze mekaar in de haren vliegen. Roepen, schreeuwen, tieren en misschien zelfs schoppen, slaan of ronduit vechten. Op zich kan dat dan wel eens gebeuren denk je dan, maar als dit een terugkerend patroon wordt, oh zo vermoeiend en absoluut niet fijn noch helpend.

Wat kan je dan nog doen?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Join the discussion 2 Comments

 • Karen schreef:

  Beste Helga, heel blij met dit filmpje. Een echte jongens mama van 2 jongens is inderdaad een andere aanpak dan ik me ooit had bedacht ?. Ik wou je nog even vragen of je een voorbeeldje kan geven over hoe je vanop een neutrale positie kunt tussenkomen, zonder te oordelen over wat er dan net gebeurde. Nadat je ze elk hun verhaal laat doen is het moeilijk om niet met oordelen te spreken, misschien kan je dit met een simpel praktisch voorbeeldje eens vertellen wat een niet oordeelvellende reactie is maar dan wel groeikans bevorderend… ik vrees dat ik onbewust terug in het oordeel val…

  • Helga Peeters schreef:

   Hey Karen,

   Graag gedaan!

   Wat helpend kan zijn dat is de vraag stellen “wat is er aan de hand”, en beide kinderen om beurt laten vertellen. Je kan, na het verhaal van elk kind, herhalen en verduidelijken (er gebeurde dit en toen gebeurde er dat en je voelde je zus of zo). Je bent dan meer bezig met de situatie en de beleving van de situatie, en minder met wat het betekent of wat jij denkt dat het betekent (want dan verval je makkelijker in dat oordeel).

   Wanneer je erin slaagt om elk kind te laten vertellen én te laten luisteren op een open manier, komen er vaker vanzelf groeikansen, omdat kinderen leren luisteren naar elkaar en leren hoe hun gedrag invloed heeft op de ander. Zeker bij jongens weegt het leren door ervaring vaak veel meer door dan het leren omdat mama het (voor de zoveelste keer) zegt (auditief leren).

   Succes! 🙂