was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Wat is er mis met onze visie op de Sint?

By december 31, 2020 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Toch maar iets schrijven over deze tijd van het jaar. Want het ene na het andere onrustige bericht komt binnen, van al die ouders van gevoelige kinderen die weer extra worstelen deze tijd van het jaar.

Elk jaar hoop ik op andere dingen en elk jaar is het toch weer van dat. Wat moeten onze gevoelige kinderen leren, in deze tijden van “stout zijn”, “spiekpietjes” en misschien niet krijgen wat je graag wil hebben?

Sint lijkt veel groter dan wanneer ik kind was. We hadden chocola, en kadootjes, al waren dat vaak nuttige kadootjes. Ik zie nog zo voor me dat nieuwe paar schoenen bij de schoorsteen.

Spiekpietjes hadden we niet. Gelukkig maar. Het was al erg genoeg dat de Sint alles wist. Laat staan dat er zich nog eens spiekpietjes onder je bed moesten verstoppen of in de kast. Dat voelt toch veel dichter bij, en veel enger. We hadden ook geen Sinterklaasjournaal, en de boot, die kwam gewoon aan in gedachten, niet op TV met beeld en klank.

Is het de maatschappij, die alles groter, beter, enger, “leuker” wil maken? Zijn we zelf als volwassene gevoelsmatig zo afgestompt, dat we meer prikkels nodig hebben om uberhaupt nog iets te voelen?

Introduceren we daarom nog meer spanning, in de overtuiging dat het voor onze kinderen op die manier leuker wordt? 

Vergetend dat onze kinderen nog niet afgestompt zijn en dus veel meer voelen? Vergetend dat kinderen bij een suggestie veel meer beeld en klank in hun hoofd en lijfje krijgen dan wij?

Mag Sint ook gewoon Sint zijn? Met wat lekkers en een geschenkje, eventueel. Lekker lief en luchtig? Kunnen we elk kind toestaan zoveel of zo weinig binnen te nemen als ze wensen, zodat het gewoon leuk kan blijven? Misschien kan het op school wat minder, omdat je daar nu eenmaal niet zo selectief kan zijn en aanpassen op maat van elk kind? Kunnen we op school naar een “minimum” gaan, in plaats van naar een “maximum”, en ouders zelf thuis laten toevoegen op maat van het kind?

Een Sint zonder nachtmerries, zonder extra onrust ‘s avonds, zonder extra natte bedden, … met gewoon wat meer blije gezichtjes. De Sint als een lieve man met een hart voor kinderen. Een lieve man die kan zien dat alle kinderen braaf zijn. Dat kinderen soms wel eens iets “stout” doen, maar het niet zijn.

Hoe zou dat zijn?

En hoe zou het zijn moesten we met z’n allen kunnen weerstaan aan de behoefte om de Sint te gebruiken als drukmiddel. Moesten we het hele jaar door gewoon kunnen intappen op ons eigen liefdevol en natuurlijk leiderschap, om op een handige manier te kunnen samenleven met onze kinderen.

Zonder te moeten zeggen “je weet toch dat de Sint alleen maar komt bij brave kinderen, die goed luisteren”.

Hoe zou dat zijn …

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.