was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Wat als je kind het maar niet leert?

By maart 13, 2018 No Comments
het topje van de ijsberg, zo leert je kind het echt
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Je wil je kind allerlei leren. ‘s Morgens er zelf aan denken dat er een jas moet aangedaan worden bijvoorbeeld. Vanzelf naar boven gaan ‘s avonds, als je aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen. Maar wat als je kind het niet leert, wat je ook probeert?

Je kind wil ‘s morgens nooit zijn jas aandoen.

En ‘t is altijd treuzelen, bij het naar bed gaan.

Je hebt je kind al extra aandacht gegeven, en je speelt heus in op zijn of haar behoeften, of je doet tenminste je best.

Je hebt al geleerd over communicatie, en daar wat aan veranderd. Je hebt je grens al op 101 manieren aangegeven (rustig, kordaat, boos, en alles daartussenin). Je hebt, bij het aangeven van je grenzen, alle zintuigen van je kind al aangesproken: je hebt dingen gezegd, getoond, … .

Maar je stelt vast, keer op keer opnieuw, dat hetzelfde gedoe maar blijft terugkomen. Om moedeloos van te worden. Het lijkt alsof je kind het maar niet leert. Hoe komt dat toch? En wat kan je er aan doen?

Het topje van de ijsberg

We weten allemaal dat bij een ijsberg, er maar een klein deeltje zichtbaar is. Het grootste deel van de ijsberg, zit onder water. Bij mensen (volwassenen en kinderen), is het precies hetzelfde. Het gedrag, zowel van ouder als van kind, is slechts het topje van de ijsberg. Er zit vanalles onder.

Het topje van de ijsberg, dat is het gedrag dat je vaststelt. Zowel het gedrag van je kind, als dat van jou.

Gedrag bij je kind is bijvoorbeeld:

 • treuzelen bij het slapen gaan
 • niet luisteren om aan tafel te komen
 • blijven spelen, ook als je zegt om ermee te stoppen, wat je ook doet, telkens opnieuw wordt je genegeerd…

Achter elk vervelend gedrag zit iets achter, al is het maar zoiets “simpel” als de sterke wil van je kind.

Gedrag bij jou is bijvoorbeeld:

 • roepen
 • zeuren

Wat je ook doet, keer op keer stel je vast, dat je vervalt in bijvoorbeeld eerst zeuren, en dan roepen.

Jij en je kind reageren ook op elkaar. En net zoals jullie op mekaar reageren, zo heeft ook wat er onder het oppervlak zit, bij jou, en bij je kind, met elkaar te maken.

Wanneer je keer op keer vaststelt, dat het gedoe (wat het ook is) altijd maar opnieuw en opnieuw en opnieuw terugkomt, en je komt er niet uit met rustig zijn en duidelijk zijn, dan is het tijd om te kijken wat er onder de oppervlakte van die ijsberg zit. Door dat aan te pakken, leert je kind het wel.

Onder de oppervlakte…

Hoe komt je daar nu achter, wat er onder de oppervlakte zit?

Als je je buikgevoel volgt, op een rustig moment als je zelf niet te moe bent, dan kan je vast al een hele hoop dingen bedenken.

Een kind dat treuzelt bij het naar boven gaan, heeft het misschien moeilijk om de dag af te ronden. Heeft misschien last van nachtmerries, en is bang om te gaan slapen. Misschien ziet je kind op tegen het delen van de aandacht in de badkamer, wanneer kleine zus geholpen wordt met omkleden, en je kind niet…

Een kind dat telkens opnieuw de grenzen opzoekt, heeft misschien meer structuur en duidelijkheid nodig. Of meer autonomie. Grenzen opzoeken is soms ook groot worden, hey, die grens mag best een beetje opgerokken worden, want ik ben nu groter. Het kan ook weer angst zijn, of de behoefte om ergens bij te horen. Een kind dat grenzen opzoekt, zoekt soms contact (op een moment dat jij misschien moe en afwezig bent).

Een kind kan boos zijn om 101 redenen.

Ouders die hun grenzen onduidelijk aangeven, zijn misschien verdrietig, omdat ze zich niet gesteund voelen door hun partner. Ze treden niet kordaat op, omdat ze voelen dat het nutteloos is. Ze voelen zich machteloos, en gefrustreerd, omdat het iedere dag opnieuw hetzelfde liedje is…

Zo leert je kind het wel!

Maak eens voor jezelf de volgende oefening:

Je tekent een ijsberg.

In of naast het topje, schrijf je het gedrag dat je merkt bij je kind, en bij jezelf. Merk op hoe jullie op mekaar reageren.

Onder het wateroppervlak, schrijf je wat er mogelijks onderliggend speelt. Zowel bij je kind, als bij jezelf.

Vervolgens stel je jezelf de volgende vragen, voor elk onderliggend “topic”:

 • Hoe kan ik dit oplossen?
 • Dit wil ik niet, wat wil ik wel in de plaats hiervan?
 • Hoe kan ik dit bereiken?
 • Wat moet mijn kind nog leren, om hier beter mee om te kunnen?
 • Wat moet ik nog leren?
 • Wat heb ik nodig, om dit op te lossen?

Op die manier, kom je tot een ander soort oplossingen, en is de kans veel groter dat je aan de slag gaat met oorzaken. Zo leert je kind het wel. En leer je het zelf ook. 😉

Succes!

Heb jij ook last van steeds maar weer hetzelfde gedoe, iedere dag opnieuw en opnieuw? Ben je klaar om een kijkje te nemen onder de oppervlakte? Vraag nu je gratis kennismaking aan!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.