was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Voor jou, hooggevoelige mama (ook als je niets hebt met dat label)

By juni 18, 2020 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Heeyo!

Of gewoon hoi!

Ja, jij daar, misschien hooggevoelige mama. Welkom bij deze blog die ik schreef voor jou. Hopend je een hart onder de riem te steken, en om je wat wegwijs te maken in de wondere wereld van (heel) gevoelig zijn. Ik noem het liever gewoon zo. Gevoelig. Of heel gevoelig, voor diegenen die voelen dat ze precies toch wat gevoeliger zijn dan de gemiddelde mens om hen heen. Ja, met alles wat daarbij komt kijken. De wondere wereld van een beetje (veel) anders zijn.

Wat is er eigenlijk “hoog” aan, aan hooggevoelig zijn?

Wel, helemaal niets. Het is gewoon een ietwat ongelukkige vertaling van de term “highly sensitive”, die in het leven kwam dankzij Elaine Aaron, de grondlegster van het hele hooggevoelig verhaal. Highly sensitive betekent eigenlijk niet “hoog” gevoelig zijn. Het is eerder heel gevoelig zijn. Of diep gevoelig. Of … een beetje (veel) gevoeliger dan wat je gemiddeld om je heen ziet. Net dat tikje anders.

En dat is best spannend op zich, anders zijn. Want als mens horen we toch graag bij de kudde, nietwaar?

Verspil geen energie aan het label

Hooggevoelig zijn is niet zwart of wit. Je bent niet wel of niet hooggevoelig. Soms duidelijk niet, soms duidelijk wel, vaak is het onduidelijk en dat is oké. Je hebt het label niet nodig om handvatten te vinden voor jezelf of voor je kind. En in tegenstelling tot labels die wel erkent zijn, krijg je niks extra met een label “hooggevoelig”.

Want er bestaat nog geen geijkte, wetenschappelijk onderbouwde test die je met zekerheid kan zeggen of jij nu hooggevoelig bent of niet. Dus stop met je energie te stoppen in uit te vissen of je nu hooggevoelig bent of niet. Want er is veel grijs en uitvissen of je hooggevoelig bent of niet, is eigenlijk best moeilijk. Want je kan ook hooggevoelig reageren bijvoorbeeld, omdat je chronisch overprikkeld bent. En wanneer je die overprikkeling eraf haalt, ben je plots niet meer hooggevoelig. Dat kan dus ook.

Klinkt heel logisch allemaal, toch? Nochtans kom ik best veel mensen tegen, die bezig zijn met uit te vissen of zij of hun kind nu hooggevoelig zijn of niet. Als ik dan vraag waarom, dan zijn ze vaak op zoek naar herkenning. Het gevoel niet alleen te zijn (daar is die kudde weer). Vaak helpt het ons wel, om te weten dat we niet alleen zijn. Want als we niet alleen zijn, voelen we ons een beetje normaler weer. Hoef je jezelf niet meer te zien als die ouder met een hoekje af.

Een mama met een hoekje af. 

Mja. Zo heb ik me ook een poos gevoeld. Eén van mijn mentors (An Michiels) vertelde me ooit dat kinderen altijd terecht komen in een gezin met één ouder met een hoekje af. En ik vraag me soms nog altijd af, of ik die ouder ben met dat hoekje af, of dat hun papa dat is. 😉

Interessant op zich, dat hoekje.

Van wie is dit?

Als hooggevoelig mens is tot wel 80% van je gedachten, je emoties, … niet eens van jou. Ja, dat hoor je goed. Toen ik dat voor het eerst hoorde, viel ik ook van mijn stoel. Maar bij nader onderzoek bij mezelf en bij anderen, kan ik je wel vertellen dat het absoluut waar is. De leegte, de ruimte die ik ervaar in mezelf omdat alles wat niet van mij is weg is, is onbeschrijfelijk. Het voelt als een heerlijke bron van rust die altijd bij me is. Ik wens jou dat ook toe!

Om dat te bereiken kan je ontdekken wat van jou is en wat van de ander is. Nog steeds vind ik dit een magische tool die ik leer aan vrijwel alle hooggevoelige moeders in begeleiding bij mij, en aan hun kinderen en ook aan mijn kinderen. Want dit is zo simpel, dat kinderen het vaak beter snappen dan volwassenen. Soms moet je een kind zijn om iets te kunnen … . Als volwassene moeten we het vaak nog leren.

Maar ook dat is oké natuurlijk. We leven om te leren, toch. Anyway. Concreet nu. Wanneer je een gedachte gewaar wordt, of je voelt een gevoel, dan stel je jezelf de vraag (mag luidop of in gedachten):

Van wie is dit?

En observeer wat er gebeurt met de gedachte, met het gevoel. Er is geen goed of fout, observeer gewoon en als je wil, laat het me vooral weten wat het met jou doet! En voor alle duidelijkheid, het is niet de bedoeling dat je met je hoofd gaat nadenken van wie het nu in ‘s hemelsnaam is. Maar als je eenmaal wat gewend bent aan de vraag, ga je voelen of het van jou is, of van een ander. Als het van jou is, ga je je zwaarder voelen, en weet je ook dat het aan jou is om er iets mee te doen. Als het van een ander is, dan ga je je lichter voelen, en kan de gedachte of het gevoel in kwestie makkelijk loslaten. Dit gaat vanzelf.

Ga geregeld eens zitten met jezelf

De meest zuivere en tegelijk de meest makkelijke manier om iets van meditatie mee te pikken, is simpelweg te beseffen dat mediteren begint bij gaan zitten met jezelf. Of liggen natuurlijk.

Even alleen met je gedachten en je gevoelens, waarbij je vooral probeert te observeren, en niet te oordelen. Gewoon vaststellen wat er is, op die moment, in die moment. Een hoofd vol gedachten, een lijf vol gevoelens, het is allemaal oké. Je hoeft in dat moment geen actie te ondernemen. Tis niet omdat je hoofd zegt dat er nog een berg afwas staat, dat je lijf moet rechtspringen om die afwas te gaan doen. Als dat is wat je wil, dan is dat prima, maar het is en blijft een keuze om te handelen naar je gedachten, of niet.

Af en toe gaan zitten met jezelf, maakt je daar veel bewuster van. En vanuit die paar minuten per dag, per week, per maand, per jaar, … ga jij heel goed leren, weten, ontdekken, … wat jij nu precies nodig hebt. Want dat is net je kracht, als hooggevoelig mens.

Stap er maar lekker in, in die kracht. 

 

Meer?

Ook nuttig voor jou, misschien hooggevoelige mama:

Stilte & Helende klanken (vlog)

3 tips om je buikgevoel nog meer te gebruiken (blog)

Niemand kent mij (blogje)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.