was successfully added to your cart.

Winkelmand

blogemotionele regulatiegratis tips

Verlicht oude pijn

By september 20, 2017 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Daar zat ze dan, tegenover mij, aan de ronde tafel in het hoekje van mijn living waar ik mama’ s en papa’s ontvang. In tranen.

“En dus ben ik gestopt.”

Een kleine twee maanden voor ze bij mij in begeleiding kwam, was ze gestopt met borstvoeding geven. Overmacht. De borstvoeding ging op zich goed, maar ze kon echt niet meer. Ze was zo op, zo, zo, zo, zo op. Iedereen vertelde haar om te stoppen, dat zou haar meer energie geven. Haar beste vriendin. Haar echtgenoot. De huisarts… Stoppen, ja, dat zou er vast voor zorgen dat ze niet helemaal de afgrond in zou duikelen. Want ze voelde dat ze op de rand stond. En ze wou koste wat het kost niet vallen. Want wat zou er dan van de kinderen worden? Dus was ze gestopt, want de angst om te crashen was te groot. Het was teveel.

En toen was ze dus gestopt. En nu liep haar vat over, vertelde ik haar. We hebben allemaal een vat, een vat om onze pijn in te stoppen. Als ons vat gezond is, is het vrijwel leeg, stoppen we er af en toe pijn in maar kieperen we het er op tijd en stond ook weer uit. Maar de realiteit is dat erg weinig mensen een vat hebben dat op en top gezond is. Meestal zit er op de bodem een dikke laag oude pijn. Die komt vanuit onze kindertijd. Veel meegemaakt, en het vat niet mogen leeg kieperen (doe niet flauw, tis niet erg, stop met huilen, …). De oude laag wordt afgesloten door een dikke korst, en daar bovenop komt al de nieuwe pijn uit ons volwassen leven. Vaak lukt het ook niet zo goed om die nieuwe pijn weg te werken, want emoties beleven, doorleven, … het is niet altijd makkelijk. Bovendien is het vat zwaar en log geworden door die oude pijn vanonder.

En dan kom je vroeg of laat op dat punt dat het vat overstroomt door nog meer nieuwe pijn die er echt niet meer bij kan. De nieuwe pijn stroomt er het eerst uit, want die zit vanboven. De pijn komt er heftiger uit dan je zou verwachten, want de nieuwe pijn die eruit stroomt, zorgt voor deining, beweging in het vat, waardoor de korst breekt, en de oude pijn, eindelijk bevrijd, er mee uit wil.

“De borstvoeding is voorbij voor mij, ik snap dat met mijn hoofd, probeer er vrede mee te nemen en lief te zijn voor mezelf… maar ik kan niet stoppen met huilen, hoe komt dat toch?”

Pijn komt er vroeg of laat toch uit, als je vat overstroomt. Je toont dan heftige emoties, en / of je krijgt lichamelijke klachten. Soms zijn er maanden, jaren van verdriet en boosheid nodig om al die oude pijn eruit te krijgen. Laat het alsjeblieft toe. Wees lief voor jezelf, zoek een klankbord en een uitlaatklep. Leer jezelf om het verdriet en de boosheid veilig te uiten, zodat je kinderen dit niet hoeven mee te dragen en mee op te lossen. Vraag hulp als je die nodig hebt.

Ook dit, gaat dan voorbij. Misschien eindig je zelfs met een gezond, leeg vat. En heb je geleerd hoe je dit leeg kan houden. En kan je ook tonen aan je kinderen hoe je dat doet. Zodat jij, zonder angst en vol vertrouwen, kan zeggen “huil maar, het is oké”, en “ik begrijp het”, in plaats van “stop met huilen, en doe niet zo flauw”.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.