was successfully added to your cart.
blog

Think. Happy. Thoughts.

By februari 7, 2017 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Als … dan …

Als mijn kind rustiger zou zijn, dan zou ik gelukkiger kunnen zijn. Als mijn kind maar geen ADHD had, dan … zou het veel makkelijker zijn. Als mijn kind beter groenten zou eten, dan zou het ‘s avonds veel gezelliger zijn aan tafel. Had ik maar een minder temperamentvol kind… het leven zou zo veel gemakkelijker zijn. Had ik maar twee kinderen, of had ik dat tweede kind maar niet gehad… dan … (welkom schuldgevoel?)

Herkenbare gedachten?

Het zijn voorwaardelijke gedachten. Was er maar dit, gebeurde er maar dat, … dan zou alles beter, makkelijker, sneller gaan. Dàn zou ik pas echt gelukkig kunnen zijn, een betere moeder kunnen zijn. Minder vaak mijn geduld verliezen. Misschien herken je zulke voorwaardelijke gedachten wel bij jezelf. En misschien kan je zelfs op betere momenten tegen jezelf zeggen “komop, eigenlijk is dat niet zo”.

Maar onze hersenen, die werken anders.

Die geloven dat echt. Dus als je zulke gedachten hebt, weet dan dat ze je tegenhouden om gelukkiger op te voeden. Ben jij je bewust van zulke gedachten? Weet je al dat ze eigenlijk niet waar zijn? Wil je er vanaf? Als het antwoord “nee” is, klik dan vooral op dat kruisje rechts bovenaan, en ga verder met je leven. Want dan kan jij met dit artikel nu, op dit moment, niets doen.

Als het antwoord “ja” is, lees dan vooral verder…

Komaf maken met negatieve gedachten doe je zo.

Een clïente vertelde me eens “ik ben heel erg goed in het omgaan met negatieve gedachten. Als ik ze voel opkomen, dan stop ik ze meteen, ik blok ze af en stop ze weer weg!”. Ze ervaarde naar eigen zeggen misschien weinig negatieve gedachten… maar ze keerden wel iedere keer opnieuw weer. Eigenlijk, gaf ze toe, nam het best veel energie. Ik toonde haar het volgende truukje:

S : step-back

T : think

O : options

P : proceed

Step-back : Neem even afstand van de situatie. Wat is er aan de hand? Neem even pauze, sta stil bij wat er gebeurt, en bij de gedachte die je daarbij hebt.

Think : Gebruik je denken. Wat denk ik nu? Wat voel ik hierbij? Let op welk gevoel de gedachte bij je losmaakt.

Options : Hoe ga je nu verder? Hoe zou je normaal gezien verder gaan? Is dat oké? Wat zijn de mogelijke alternatieven? Daag je gedachte uit. Klopt dit echt? Is dat echt zo? Zou het ook iets anders kunnen zijn?

Proceed : Dit is het actie gedeelte. Op basis van de opties die je hierboven bedacht, kies je nu hoe je verder wil gaan. Dat kan met een actie zijn, maar ook met een bepaalde positieve gedachte. Je kiest er dan voor om de negatieve gedachte te vervangen door een positieve. Dit geeft je minder stress. Heradem!

Om haar eraan te herinneren deze oefening te doen telkens ze een negatieve gedachte voelde opborrelen, vroeg ik haar een post-it omhoog te hangen op de ijskast en op de spiegel in de badkamer. Toen ze met de oefening startte, leek het wel dweilen met de kraan open. “Is dit nu echt de bedoeling?”, vroeg ze me. “Al die gedachten onderzoeken, dat vraagt best veel energie.” Ik herinnerde haar eraan dat ze wegstoppen ook veel energie vroeg. Ok. Na een paar weken was ze erdoor. De negatieve gedachten waar ze vroeger zo vaak last van had, bleken eigenlijk bijna allemaal hetzelfde te zijn. De “analyse” was dus heel snel gemaakt. En weg waren de gedachten!

Alles wat je nodig hebt…

Je hebt niet veel nodig om negatieve gedachten voorgoed te doen verdwijnen. Je hebt een truukje nodig (zie hierboven). Je hebt een beetje creativiteit nodig (Options? Proceed hoe?). En heel veel geduld (Step-Back, Think). Zo de moeite waard als je het beste uit jezelf wil halen. En denk eraan… Geen enkel truukje verandert je leven als je het alleen maar leest. Je wil dit ook gaan toepassen, dus maak jouw post-its, en begin eraan. Laat me hieronder in het commentaren veld even weten hoe dat gaat.

Verander je gedachten, en word gelukkiger, zonder voorwaarden. Misschien lukt het zelfs om gelukkig te zijn zoals een kind.

 

Succes!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.