was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Stil aanwezig vs rustig aanwezig

By januari 15, 2021 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

“Je moet gewoon rustig aanwezig zijn.”

Ken je die ?

Rustig aanwezig zijn is de vaardigheid om bij je kind te zijn, op een rustige manier, zodat je kind je rust kan voelen. Zo help je je kind om zelf ook rustig te worden.

Wat betekent deze theorie, in onze maatschappij, waar we – laten we eerlijk zijn – toch vaak te maken krijgen met stress. Een maatschappij ook waar “verbindend communiceren” meer en meer gezien wordt als “de” manier van communiceren, niet alleen naar ons kind toe, maar ook op de werkvloer.

Je kan daar zelfs een cursus over volgen.

En ik schrik dan elke keer dat het stuk “rustig aanwezig zijn” overgeslagen wordt. Rustig aanwezig kunnen zijn is namelijk een essentiële vaardigheid die je nodig hebt om verbindend te communiceren. Zonder dat lukt het niet echt, zijn onze woorden misschien wel verbindend, maar missen we het gevoel waarmee we die woorden opsturen naar de ontvanger. Met alle gevolgen van dien.

Daarom dat zoveel mensen worstelen met de praktijk van verbindend communiceren…

Feit is, de meesten onder ons zijn helemaal niet rustig, wanneer die collega het uithangt, je tiener je het bloed vanonder de nagels haalt, je lagere school kind het echt allemaal gewoon HAAT, je kleuter nog steeds zit te slaan en te schoppen, je peuter alweer een driftbui heeft, of je baby de zoveelste huilbui waar je niets aan kan doen.

We proberen het wel … soms denken we dat we kunnen, maar de waarheid is dat de meeste mensen “rustig aanwezig” gewoon verwarren met “stil aanwezig”.

Stil aanwezig zijn is beter dan terug roepen uiteraard. Stil aanwezig wil zeggen dat je je mond kan houden. Dat je kindlief (of die collega) kan laten uitrazen. Dat je niets zegt waar je later spijt van krijgt. Eerlijk – voor de meesten onder ons is stil aanwezig zijn al een hele prestatie. We voelen het nog wel borrelen vanbinnen, maar we zijn tenminste stil.

En als jij daar bent, weet dan dat het helemaal oké is om daar te zijn. Weet dat stil aanwezig zijn ook een vaardigheid is. Dat je dat eerst moet kunnen, voor je kan leren om rustig aanwezig te zijn. Sommige mensen kunnen dat skippen, maar dan mis je vaak achteraf nog wel een en ander. Zoals eerst kruipen en dan stappen. Tis goed om eerst te kruipen. Je leert daar veel van.

Weet ook dat als stil aanwezig zijn niet goed helpt bij de driftbui van je kleuter, of de huilbui van je baby, of de door hormonen op hol geslagen tiener, dat dat normaal is. Want het is niet rustig aanwezig, het is stil aanwezig.

En je ziet het verschil misschien niet aan de buitenkant, maar je voelt het wel vanbinnen. En alles wat jij voelt vanbinnen, voelt je kind ook. En andere volwassenen voelen dat ook. De ene meer dan de andere … maar tot op zeker niveau voelen we allemaal de emotie van de ander.

Daarom werkt rustig aanwezig beter dan stil aanwezig. Word je bewust van het verschil tussen de twee, voel het verschil bij jezelf, en je kan weer een stapje verder.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.