was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Sterke kinderen vragen sterke ouders (of ze dat nu willen of niet)

By augustus 20, 2021 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

“Gisteren kreeg mijn dochter van drie een groep oudere kinderen van negen en ouder onder haar duim. Ze is zo temperamentvol en ook erg gevoelig. Dat heeft ze van mij. Thuis worstelen we om haar grenzen te geven, ze aanvaardt die niet. Gaat stug door met schoppen en slaan of stopt en begint te huilen. Ik wil niet straffen, wel dialoog en logisch gevolg gebruiken maar dit lijkt niet genoeg, wat nu?”

Grenzen geven is een spel (ja dat lees je goed) tussen ouders en kinderen. Kinderen horen grenzen op te zoeken. Kinderen horen grenzen te testen. Dat hoort bij de ontwikkeling van het gezonde kind. Een kind mag durven om grenzen uit te dagen, te testen. Een kind wil voelen hoe stevig de ouder in zijn of haar schoenen staat. Een stevige ouder (sterk in eigen schoenen) is namelijk ook een veilige en emotioneel stabiele ouder … en dat is wel zo fijn om te hebben.

Alle kinderen hebben een ouder nodig die een leider kan zijn, voor veiligheid en geborgenheid te creëren tot ze groot genoeg zijn om dit zelf te doen. Hoe krachtiger het kind is, hoe krachtiger ook de ouder moet zijn. Krachtig op een goede manier. Alleen dan kan je die kracht van je kind helpen ontwikkelen op een positieve manier (wat in essentie opvoeden betekent).

Kinderen die blijven opnieuw en opnieuw grenzen opzoeken tot wanhoop van ouders, vragen eigenlijk aan ouders om te groeien. Vaak zijn het ouders met een sterk temperament die als gevolg van dat sterke temperament als kind zijn klein gemaakt.

Het zijn vaak ouders die als kind te horen kregen dat ze niet zo’n drama moesten maken. Ouders die als kind slaag kregen. Ouders die als kind met woorden klein gemaakt werden (kan jij nu ook niks goed doen …). Ouders die als kind meer hebben meegemaakt dan ze konden verwerken. Het zijn gevoelige ouders die vroeger gevoelig kind waren en die een opvoeding kregen die té autoritair was. Ouders die vroeger een kind waren dat gechanteerd werd, dat moest pleasen (gedraag je anders word papa boos / mama verdrietig). Vele mogelijkheden maar allemaal werden deze ouders als kind voor een stuk klein gemaakt in plaats van groot, omdat hun ouders het (gevoelige) temperament niet constructief aankonden.

De oplossing:

Groeien in je liefdevol leiderschap door liefdevol naar jezelf te kijken, en door wat je ziet te transformeren naar concrete handvaten die je zullen helpen om handiger grenzen aan te geven.

Het resultaat:

Meer inzicht in jezelf, en een kind dat beter luistert.

En dat alles zonder dreigen, schreeuwen, roepen, straffen.

Want laten we het maar even toegeven, al het bewust ouderschap ten spijt, een kind dat gewoon luistert zonder al te veel gedoe, dat is ook wel fijn.

Meer ontdekken over liefdevol grenzen geven?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.