was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Schermpjes zonder schuld

By juni 8, 2018 No Comments
schermpjes zonder schuld
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Er was deze week weer heel wat te doen rond schermtijd. Er werden resultaten gepubliceerd van een nieuw onderzoek van UHasselt, dat stelt dat wanneer er meer dan 10 uur tv of computer per week gekeken wordt, dit leidt tot celveranderingen gelinkt aan diabetes en hart- en vaatziekten. Men stelt ook, dat een “goede” schermtijd vaststellen, moeilijk blijft.

Mijn kinderen zagen de resultaten op Karrewiet passeren, en de oudste stelde spontaan voor om ons schermplan aan te passen. Hij had meteen goeie, concrete ideeën (die hij deze morgen bij het implementeren al minder interessant vond ;-), maar goed). We halen dus alvast weer een beetje af van onze schermtijd. Het mooie weer helpt mee.

De klassieke vraag…

… die ik wel vaker hoor, is “hoeveel tv / computer mag mijn kind nu eigenlijk kijken”? Mensen vragen het zich af, ik denk omdat het ook zo wordt aangepakt in onderzoeken en in de media: “hoeveel uur mag”. Terwijl ik me best kan inbeelden dat het in realiteit kan verschillen van kind tot kind, en van ouder tot ouder, want je moet natuurlijk bereid zijn om dat goede voorbeeld te geven… Vaak wordt er ook enkel gekeken naar beweging (meer stilzitten voor tv is minder bewegen), maar is dat wel zo zwart-wit. Wanneer je tv ruilt voor lezen bijvoorbeeld, beweegt je kind nog steeds evenveel.

Maar eigenlijk gaat het om veel meer…

Wanneer ik dan doorvraag, komen er heel andere vragen en situaties naar boven. Eigenlijk is het kind in kwestie gevoelig voor prikkels bijvoorbeeld, en ontstaan er daardoor problemen. Die verergerd worden door veel tv (want dat zijn nog meer prikkels). Bijna altijd voelt de ouder in kwestie zich schuldig. Bijna altijd is er gedoe rond het uitzetten van de schermpjes. En dat verzwaart het geheel. Bijna altijd snakken ouders gewoon naar RUST, en lijken ze die alleen te vinden wanneer hun kind even tv kijkt en dus stil is…

Al deze dingen maken, dat het probleem “schermtijd” niet op te lossen is, door enkel en alleen maar te kijken naar “hoeveel uur mag”.

Dus!

Kijk naast de klassieke vraag ook eens naar het volgende:

  • Voel ik me schuldig? Zo ja, waarom precies?
  • Wat is nu de ideale schermtijd? (hoeveel uur mag dus, het hoort erbij)
  • Wat is normale weerstand van mijn kind, en hoe ga ik daar mee om?
  • Wat zijn voor mijn gezin de valkuilen en hindernissen bij het bepalen van de schermtijd?

Wat meer uitleg over elk puntje kan je hieronder lezen.

Schuldgevoel

Veel ouders kampen met een schuldgevoel rond schermtijd. Ze voelen zich bijvoorbeeld een slechte ouder, omdat ze er niet in slagen om schermtijd te beperken. Of omdat hun kind nogal veel drama maakt wanneer bijvoorbeeld de tv uit moet, en ze daar soms – heel eerlijk – gewoon echt geen zin in hebben. Weten wat er achter je schuldgevoel zit, maakt het makkelijker om hiermee voor jezelf om te gaan.

Wat is nu de ideale schermtijd?

Daarbij spelen voor mij verschillende factoren een rol. Niet alleen maar beweging. Ook de mate waarin een kind omkan met zijn of haar emoties is belangrijk. Slaapt je kind goed? Heb je zelf veel behoefte aan rust? Het speelt allemaal mee.

Normale weerstand

Weerstand hoort bij opvoeden. Kinderen zoeken grenzen op, en als ouder geef je ze aan. Maar je kan je terecht afvragen of het drama dat je kind verkoopt als de tv uit moet, nog wel “normaal” is. Als dat te geladen is, te zwaar, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand, en is het ook daar goed om eens te kijken wat eronder zit. Hooggevoelige kinderen bijvoorbeeld die overprikkeld zijn op school, en na school meteen achter een scherm kruipen, maken bijna gegaradeerd veel drama wanneer het scherm uitmoet, en / of gaan minder goed slapen.

Niet elk probleem dat zich stelt rond schermpjes, in in feite een schermprobleem…

Valkuilen en hindernissen

Een valkuil kan bijvoorbeeld zijn dat er niet goed gecommuniceerd wordt over uitzonderingen. “Als mama ziek is, mag er meer tv gekeken worden”. Vaak staan we dat toe maar vergeten we te zeggen dat het een uitzondering is om die en die reden.

Soms is de vooropgestelde schermtijd simpelweg niet haalbaar op dit moment, waardoor iedereen in de stress schiet.

Overprikkeling is zoals gezegd al een gigantische valkuil, wanneer je hooggevoelig kind veel drama maakt over tv, en je pakt de overprikkeling niet aan, dan blijf je drama hebben, wat je ook doet rond schermtijd…

En zo zijn er nog een paar.

Online workshop “schermpjes zonder schuld”

Met al deze bovenstaande elementen begeleid ik ouders naar een ideale schermtijd die past bij het gezin. Met alles wat daarbij hoort. In de online workshop maken we rond al deze elementen meer diepgang en krijg je een concrete leidraad om je eigen schermplan op te maken. Doordat het een online workshop is, kan jouw investering heel laag zijn (25 €). Je krijgt bovendien een opname en toegang tot het nieuwe platform, waar je nog tot twee weken na de workshop vragen kan stellen. Zodat het helemaal oké is als je er niet bij kan zijn. Dan kijk je gewoon lekker nadien.

Meer informatie en inschrijven doe je hier.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.