was successfully added to your cart.

Winkelmand

blogemotionele regulatiegratis tips

Radeloos: wanneer niets lijkt te werken…

By februari 22, 2018 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Radeloos zoekende, doe je alles wat er in de boekjes staat. Je cijfert jezelf weg, zet jezelf even aan de kant, want ja, het is je kind, en je kind heeft duidelijk hulp nodig. Je vraagt het eens aan de juf of de verzorgster in de kribbe. Aan een familielid of een vriendin. Aan de huisarts.

Ze weten het ook niet.

Je blijft zoeken en proberen. Maar je kind blijft heel erg boos. Heel erg verdrietig. Heel erg bang. In het beste geval krijg je te horen dat het een fase is, en dat jullie het maar moeten uitzitten. Wat?!

Een stemmetje in je hoofd zegt dat je niets meer kan doen. Dat je er alleen nog maar kan zijn voor je kind. Tijdens de dag… en tijdens de nacht (maar daar lukt het al heel wat minder, je bent zo moe…).

Veel ouders voelen zich radeloos over de opvoeding van hun kind. Ze voelen zich wanhopig. Niks lijkt te werken.

Wat kan je doen als je alles al gedaan hebt?

 Creëer overzicht

Maak een lijstje met als titel het gedrag, de emotie, of de situatie waar het om gaat. Probeer dit zo concreet mogelijk te maken. Wanneer doet het gedrag, de emotie, de situatie zich voor? Wanneer is het beter?

Daaronder schrijf je wat je al allemaal geprobeerd hebt. Schrijf erbij hoe je daarbij kwam. Kwam het idee van jou, of van iemand anders? Van wie?

Vraag je vervolgens af, of de persoon die je deze oplossing gaf, voldoende kennis bezit over de materie. Is de juf, die met een stickersysteem werkt in de klas, omdat de kinderen anders niet luisteren, wel de juiste persoon om opvoedadvies te geven over jullie situatie thuis?

Waarschijnlijk ga je merken dat je dat “alles” wat je al geprobeerd hebt, kan terugbrengen tot een handvol oplossingen, deels aangeboden door mensen die waarschijnlijk buiten hun expertise domein gaan.

En dus is “alles” misschien toch niet “alles”. Bye-bye radeloos, want misschien is er toch iets dat je over het hoofd zag?

Neem afstand

Niet van je kind natuurlijk 😉 maar van het probleem. Stel je voor, dat je naar een televisieprogramma kijkt, dat gaat over een gezin, en hey, die mensen in dat gezin, lijken precies op jouw gezin! En de problemen die ze hebben, lijken precies op die van jou!

Wat zie jij, kijkend naar je televisie, dat het gezin IN de televisie, niet ziet?

Misschien geeft afstand je een inzicht. Bye-bye radeloos. Je kan weer verder.

Stap uit je huidig denkkader

Opvoedland staat bol van algemene oplossingen. Die vaak werken maar even vaak ook niet. Wees niet bang om je gevoel te volgen. En als iedereen naar rechts gaat, moet jij misschien links eens proberen.

Je was radeloos, omdat je eigenlijk die ene oplossing die je al had bedacht, niet durfde proberen. Misschien was je bang voor wat anderen ervan zouden denken… Is angst een goede raadgever? Meestal niet. Naar links dus. Bye-bye radeloos.

Zoek hulp!

Je hoeft geen gigantisch onoverkomelijk probleem te hebben om hulp in te schakelen. Integendeel. Kleine problemen zijn sneller op te lossen dan grote.

Waarschijnlijk heb jij een “niets lijkt te werken probleem” met je kind, anders had je niet tot hier gelezen. Dus zeg eens eerlijk, op zijn minst voor jezelf, wat houd je tegen?

  • Kan Helga ons wel helpen? Misschien… wie weet… Waarschijnlijk wel, maar je kan het alleen echt helemaal zeker weten als je het probeert natuurlijk. Dus misschien is dit gewoon even dapper zijn? Als ik je (nog) niet kan helpen, dan verwijs ik je door.
  • Kostprijs? Ik maak niemand zijn financieel plaatje. Maar als een mama mij vertelt dat ze liever gitaarlessen neemt voor haar al overprikkeld kind dan een coachingssessie, dan bloedt mijn hart, dan verzeker ik je. Begeleiding kan vanaf 25 € (in de community, dus online in groep). Of vanaf 20 €, als je de oplaadmomenten meetelt (daar kan je ook vragen stellen). En ja, dat is geen één op één begeleiding. Daarvoor investeer je minimum 75 €. Ik heb nog nooit iemand gehad die spijt had van de investering. Wel al mensen die me zeiden dat ik mijn prijzen dringend moest verhogen, wegens zo waardevol.
  • Past Helga haar visie wel bij die van ons? Iedere ouder wil opvoeden zonder straffen en zonder beloningssystemen. Iedere ouder wil dat diep vanbinnen. Meer velen geloven er niet in. Wel, ik toon je die weg. Praktisch en stap voor stap.
  • Gaat het wel klikken? Ik kan nog wel even doorgaan zo… en ik hoor trouwens graag wat jou tegenhoudt, als jouw reden hier nog niet vermeld staat. Je kan jou reden hieronder neerschrijven.

Hoe het ook zij, daarvoor dient de gratis kennismaking. Voor alles wat je tegenhoudt. Die stap zetten naar begeleiding voor jezelf, of voor je kind, is niet gemakkelijk. Daarom kan je kennismaken, zonder risico, op mijn kosten.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.