was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

3 tips voor patroon doorbrekend opvoeden

By april 12, 2019 No Comments
gevoel
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Wanneer ik vraag aan mijn zoontje of hij weet wat een patroon is, knikt hij enthousiast, neemt een blad papier en stiften en begint te tekenen. Blauw streepje – rood streepje – blauw streepje – rood streepje. Een patroon is iets dat altijd terugkomt knikt hij stellig.

Wanneer je het zo stelt en tekent, is het een makkie. Maar hoe zou het zijn, moest jouw gedrag een streepje zijn in een reeks van streepjes? En jij als persoon, kan alleen maar in een hele hoop streepjes staan en om je heen kijken? Zou je het patroon dan wel kunnen zien?

Gedrag als een ijsberg

Jouw gedrag, is maar het topje van de ijsberg. Onder het wateroppervlak ligt er nog veel meer. Daar liggen de oorzaken van je gedrag, al dan niet verborgen. Sommige oorzaken ken je wel, en zijn voor de hand liggend. Je deed boos tegen je kind, omdat je moe was.

In dit artikel ga ik niet verder in op oorzaken van zichtbaar gedrag (dat doe ik wel in dit artikel), hier kijk ik graag even samen met jou naar het patroon.

Want keer op keer komt het terug. Mijn moeder deed vaak boos tegen mij. En ik doe boos tegen mijn dochter. Hoe komt het toch dat het zo anders is met mijn dochter, dan bij mijn zoon?

We nemen ons zo vaak voor om niet hetzelfde te laten gebeuren met onze kinderen, als wat met ons gebeurde. Soms zie ik ook ouders, uit angst voor herhaling, net krampachtig totaal de andere kant opgaan. Ook niet handig. Mensen die bijvoorbeeld heel erg streng werden opgevoed, gaan dan geen grenzen stellen. Of zwaaien te pas en te onpas met het bekende “pick your battles”: ach ik laat het maar zo.

Hoe stap ik dan uit dat patroon?

Dit is heel interessant en herkenbaar, hoor ik je denken. Misschien zie je nu pas een patroon in je gedrag. Misschien kende je jouw patroon al.

Sowieso wil je natuurlijk graag weten, hoe stap je daar nu uit?

Ik zie zo vaak mensen proberen hier cognitief uit te stappen. Ze gaan erover nadenken, oplossingen bedenken en dan nemen ze zichzelf voor om niet meer dat te doen. Ik ga niet meer boos worden, ik ga meer geduld hebben, ik ga … . En dat lukt niet echt zo goed. Waardoor je gaat denken misschien dat het niet kan, of dat het heel erg moeilijk is.

Tips – tips – tips

Gebruik verhalen. Verzin een verhaal met een happy end. Het meest zotte verhaal werkt het beste. Vraag jezelf af wat je er zo zot aan vind. Misschien omdat het totaaaal onrealistisch is? Klopt dat wel?

Divergent denken. Ga er eens tien minuten voor zitten, voor je probleem waar je een patroon in ziet. Schrijf alle oplossingen op die je maar kan bedenken. Typisch ben je een paar minuten volop aan het schrijven, en dan val je stil. Ga dan toch door. Haal eens alles uit de kast om nog die ene oplossing erbij te krijgen waar je niet aan zou denken, moest je er geen tien minuten tijd voor nemen. De oplossingen die komen na de stilte, zijn de oplossingen die niet meer in je patroon zitten. De eerste oplossingen die komen passen in je patroon, en wanneer je patroon doorbrekend wil opvoeden, dan heb je daar niets aan.

Wees creatief. Oke je hebt een bepaald probleem met je kind. Hoe kan je dit nu allemaal oplossen? Schrijf alle verschillende oplossingen op, en kijk dan eens vanop een afstandje hoe verschillend deze oplossingen eigenlijk zijn. Zijn je verschillende oplossingen echt zo verschillend? Uiteindelijk, als je iets probeert op te lossen door:

a/ boos te doen

b/ je stem te verheffen

c/ te dreigen met straf

Zijn dat dan eigenlijk wel drie verschillende dingen? Hoe zou iemand anders dit aanpakken? Hoe zou jij het aanpakken, bij een ander kind? Probeer eens iets waarvan je no way denkt dat het ooit zou kunnen helpen. Mss word je wel verrast, wie weet…

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.