was successfully added to your cart.

Winkelmand

blogemotionele regulatiegratis tips

Kom uit die negatieve spiraal in 1-2-3

By januari 17, 2018 4 Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

De feesten zijn al een poosje achter de rug, voor de meesten. Hier nog niet. We hebben nog een jarige met al de feestjes die daarbij komen (gezinsfeest, familiefeest, vriendjesfeest). Kadootjes die anders zijn dan anders. Een toetsenweek kwam er ook nog eens bij. We deden het prima tijdens de feesten, en toen ineens werd het toch weer moeilijk.

Misschien herken je dat wel. Je denkt “hé, we doen het wel prima tegenwoordig”, en dan ineens, komen er links en rechts omstandigheden bij, wordt alles weer moeilijker, en ga je twijfelen, goh, ging het nu eigenlijk wel goed? Was ik ook alweer goed bezig? Want zo fijn is het nu weer niet, en het ging toch weer snel bergaf. En nu moet ik weer opnieuw beginnen (dat is niet zo, maar zo lijkt het soms wel).

Het ene lijkt te volgen op het andere, en voor je het weet, zit je in een negatieve spiraal van drukte en vermoeidheid, waar het moeilijk is om weer uit te komen. Been there, done that…

Hoe geraak je daar nu weer uit op 1-2-3?

Stop

Neem even de tijd om stil te staan bij wat er allemaal gaande is. Pas dan zie je de verschillende elementen, in plaats van gewoon “één druk miserabel leven”. Misschien een stukje stress op het werk, misschien een stukje zelfzorg dat ontbreekt, een toetsenweek, spanning van een kind rond iets, een vriendje dat iets gezegd heeft dat je kind kwetste, ….

Overzicht

Pak een vel papier, en schrijf er die dingen op die het meest in je hoofd zitten. Door het op te schrijven, vermijd je dat je overweldigd wordt. Heel vaak speelt er een gevoel van overweldiging mee, van “het is zo veel allemaal”, van wanhoop, van gebrek aan moed om het aan te pakken. Zo los je dat op. Door het op te schrijven. Zo haal je die dingen uit je hoofd, en in de realiteit. Das belangrijk.

Actie

Nu ga je, voor elk van die dingen die je opschreef, drie dingen ernaast schrijven die je zou kunnen doen om datgene dat niet goed gaat in je leven, aan te pakken. En dat hoeven geen wonderoplossingen te zijn. Je vindt altijd wel ergens een mini-stapje dat haalbaar is om nu te zetten. Schrijf ze op, deze mini-stapjes.

En je raadt het al, het eerste mini-stapje, neem je vandaag. Er is altijd in de dag vijf minuten voor één klein mini-stapje. Dit is vaak het moeilijkste…

Als je nu denkt “jaja, die tip heb ik al zo vaak gehoord”, dan vraag ik je: “heb je hem ooit al eens effectief toegepast van A tot Z?” Zo ja, dan zou je weten dat het een goeie is. Het geheim zit ‘m niet in de tip, het geheim zit ‘m in het DOEN.

Hoe geraak jij uit negatieve spiralen? Wat is voor jou vaak een keerpunt? Deel het met de anderen hieronder in de commentaren, als iedereen dit doet, komen er vast nog veel meer waardevolle ideeën om uit negatieve spiralen te komen. DOEN dus, want daar gaat het om. 🙂

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Join the discussion 4 Comments

  • Elke schreef:

    Liedje opzetten en meedansen! Duurt drietal minuutjes, en ik ben in beweging. Ik heb een liedje waar ik gewoon nooit kan bij blijven stilzitten, het heet zelfs “Blijven dansen!” (van Jan Cannaerts, zie soundcloud). Ieder heeft zo wel een eigen liedje? Na het dansen – wild, vrij, zot, niemand kijkt behalve god 😉 – is er iets veranderd, want energie losgekomen of hoe je het ook omschrijft.

  • An Crepel schreef:

    Het probleem erkennen en niet wegschuiven is de eerste en moeilijkste stap voor mij. Regelmatig ventileren. Wat in je hoofd blijft hangen, wordt meestal een groter probleem. Ik krijg nieuwe inzichten door het uit te spreken. Of door dingen op te schrijven krijg ik het nadien vaak ook makkelijker uitgesproken en zie ik oplossingen. (H)erkenning zoeken bij gelijkgestemden, dat neemt ook nog eens de helft zoveel spanning weg. Zodra je een actie kan ondernemen, en je behaalt dat eerste mini-succesje, ben je eruit gekropen. Je ziet ‘dat je het nog kan’ en dat er beterschap komt. Want je zit weer aan het roer en stuurt zelf door de storm in plaats van heen en weer geslingerd te worden in je eigen hoofd.