was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Ik heb rust nodig, maar het is hopeloos.

By april 13, 2017 9 Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ik heb rust nodig, maar het is hopeloos.

Herken je dit?

Of iets soortgelijks? Ik heb … nodig, maar … . In dit blogartikel kijken we samen eens naar de opbouw van zulke zinnen. Wat betekent het eigenlijk? Zijn zulke zinnen helpend, of net niet (het antwoord daarop ken je al zeker ;-)). Hoe buigen we zulke zinnen om zodat ze constructief worden?

Het eerste deel van zo’n zin, is een statement. In jouw hoofd, is dit een waarheid. Maar klopt dit eigenlijk wel? In het voorbeeld is dit het stukje “ik heb rust nodig”. Ik kan me zeker voorstellen dat je snakt naar rust. Maar wat betekent rust? En heb je precies dat nodig, of zou iets anders ook kunnen helpen? Vaak zijn we geneigd om te focussen op datgene waarvan we geloven dat we het niet kunnen hebben. Rust, terwijl de kinderen nog klein zijn. Een prachtige auto, zoals die van de buurman, terwijl we niet zo veel verdienen. Twee heel verschillende dingen, maar met een heel gelijke “gedachtengang”.

Daag jezelf dus uit. Heb je dit echt nodig? Hoe ziet het er concreet uit? Zou iets anders ook kunnen helpen? In het voorbeeld, “ik heb rust nodig”, gaat deze oefening als volgt:

 • Heb ik echt rust nodig? (ja, echt, serieus, absoluut!)
 • Hoe ziet rust er concreet uit? (Hmmm, ja, hier ga je over nadenken dan hé… een wandeling in de natuur? Een boek lezen zonder kind aan je been? Op je gemak een maaltijd koken?)
 • Zou iets anders ook kunnen helpen? (Goh, ja, een hoop geld, dan kan ik een nanny nemen. 😉 Een partner die een beetje meer meehelpt in het huishouden. Een moeder die minder aan mijn hoofd zeurt. Een vriendin die me steunt, in plaats van me altijd het gevoel te geven dat het me alweer niet lukt…)

Zie je al waar dit naartoe gaat? Door het eerste deel van je zin wat nader te bekijken, kom je erachter wat er echt aan de hand is. Van daaruit kunnen oplossingen beter groeien (ik vraag m’n partner om de afwas te doen straks, ik spreek volgende week af met die leuke vriendin, en ik ga minder vaak naar mijn moeder). Maak wat je nodig hebt zo concreet mogelijk.

Dan het tweede deel van je zin. Het stuk achter de “maar”. In het voorbeeld “maar het is hopeloos”. Dit is het stuk van de weerstand, van de overtuiging waarom je het eerste deel van je zin echt niet kan oplossen. Tenminste, dat denk je. Het is ook het stuk van de excuses en de smoesjes. “Ik wil rust maar ik heb geen tijd om te rusten. ” Waar liggen je prioriteiten? Is dit belangrijk?

Voor het tweede deel van de zin gaat de oefening als volgt:

“maar het is hopeloos”. Wat betekent dat, hopeloos? Zonder hoop, voor eeuwig en altijd? Laat alarmbelletjes afgaan, iedere keer als er in je hoofd woorden komen als “nooit”, “altijd”. Meestal komt dat ergens anders vandaan… Dus nee, het is niet hopeloos. Het LIJKT hopeloos. Hoe komt dat? Omdat ik al vaak dingen geprobeerd heb, en die werken niet? Wat heb je al precies geprobeerd en wanneer? Bekijk het eens van een andere invalshoek, probeer eens iets helemaal anders misschien?

Dus nog een keertje het voorbeeld. “ik heb rust nodig, maar het is hopeloos”. Het eerste deel van de zin is wat je wil. Erachter zit je probleem. Bekijk het goed, maak het concreet, formuleer constructieve oplossingen. Het tweede deel van je zin is wat je tegenhoudt. De weerstand, de excuses en de smoesjes. Vraag je af of dit echt zo is. Wees je ervan bewust dat dit het stuk is dat je tegenhoudt. Waar komt deze gedachte vandaan?

Wat is jouw zinnetje? Hoe ziet jou “ik heb … nodig, maar …”. Schrijf jouw zin hieronder in het commentarenveld!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Join the discussion 9 Comments

 • Katleen schreef:

  Ik heb meer structuur nodig in huis en huishouden, maar ik weet niet hoe ik er aan moet beginnen.

  Heb ik het echt nodig? Ja, ik wil echt af van toestanden als: een propere broek nodig hebben voor de zoon en wel handdoeken maar geen kleren gewassen hebben, of brooddozen moeten maken maar brood of beleg vergeten kopen zijn, of iets willen opruimen maar er geen goede plek voor vinden, etc.

  Kan het ook anders? Neen, ik denk het niet. Een kuisvrouw helpt bij het kuisen, maar niet bij het structureren (en is momenteel financieel niet haalbaar), moeder/schoonmoeder/zus/etc kunnen wel met een eenmalig opruim- of huishoudwerkje helpen maar dat is geen structurele oplossing want als de onderliggende structuur er niet is om het nadien in orde te houden, vervallen we snel in de vroegere staat. Plus ik heb in het verleden ook geleerd dat als het niet Mijn Structuur is (i.e. een structuur die bij mij en mijn man past, niet gewoon de structuur van een ander) dat het ook niet vol te houden is.

  Dat gezegd zijnde, ben ik ervan overtuigd dat er heel veel mogelijke manieren zijn om het op te lossen, maar ik zit gewoon te diep in het probleem om ze te zien.

  • Helga schreef:

   Dag Katleen, goed nieuws voor jou! Ik zie dat je het online programma volgt, dat gaat daar zeker aan bod komen (al weet ik nog niet wanneer, kan nog even duren, zoveel onderwerpen nog te maken :-)). Ik heb een hele time management reeks voor gezinnen hier in de schuif liggen, waar je op een eenvoudige, snelle manier mee aan de slag kan. De technieken zijn ontworpen net om je eigen structuur te bouwen, omdat inderdaad wat voor de ene werkt niet voor de andere werkt. De technieken tonen ook hoe je ongelofelijk ver kan geraken met maar een kwartiertje per dag. Wat ik er zelf ook top aan vind, is dat het ook zo in elkaar zit dat je op eender welk moment kan inspringen, je hoeft nooit in te halen. Een week niks gedaan omwille van een ziek kind? Geen probleem! Dus blijven volgen en als je er nu alvast mee aan de slag wil, stuur dan gerust een mailtje of een bericht via de website (bij contact vind je alle gegevens).

   • Katleen schreef:

    Klinkt inderdaad super! Als ik er effectief nu al mee aan de slag zou kunnen, zou dat helemaal fantastisch zijn. Ik zal je daarvoor een mailtje sturen.

 • Katelijn schreef:

  Ik heb nood aan meer positiviteit maar andere mensen geven vaak commentaren waardoor dit heel moeilijk wordt, en een partner met depressie maken dit niet makkelijk.

  • Helga schreef:

   Beste Katelijn,

   Ik herken dit heel erg. Het is moeilijk, heel moeilijk om positiviteit te blijven uitstralen in een negatieve omgeving. Het lijkt wel alsof je continu wordt meegetrokken in een negatieve spiraal, terwijl je zelf zo hard je best doet om boven water te blijven. Jezelf omringen met meer positieve mensen is de wezenlijke oplossing, maar dat kan moeilijk zijn omdat, om dat te bereiken, het nodig is dat je tegen die initiële negatieve stroom ingaat, en jezelf als het ware losmaakt. Dat kan heel beangstigend zijn, omdat je het oude vertrouwde achter je laat… Het goede nieuws is dat als je dat écht kan zien, het je de kracht geeft die je nodig hebt om dit definitief te gaan veranderen.

   Veel liefs,
   Helga

 • Gina schreef:

  Ik heb meer beweging nodig, maar ik heb geen tijd.

  • Helga schreef:

   Kan je de oefening doen Gina?

   Heb je echt meer beweging nodig? Kan iets anders je ook helpen? Wat is beweging? Er bestaan veel soorten beweging… van wandelen naar de winkel in plaats van de auto te nemen, tot wekelijks gaan sporten. Welk soort beweging kan wel?
   “Geen tijd” … kan je onderverdelen in drie dingen: prioriteiten stellen (vind je het belangrijk genoeg dat je meer gaat bewegen?), time management (effectief een blokje vinden in je agenda), en heel vaak is het een inzicht dat je nodig hebt, als het gaat over “geen tijd”. Als je daarover wil uitweiden, stuur gerust een mailtje. 🙂

 • Annick schreef:

  ik heb nood aan een niet beoordelende feedback maar voel me altijd gecontroleerd.

  • Helga schreef:

   … dus je krijgt misschien wel niet beoordelende feedback, maar je voelt dat niet zo… Feedback geven en ontvangen kan moeilijk zijn idd. Je voelt je gecontroleerd, maar daarom is dat niet zo. Wat is een gevoel, en wat is een feit? Uitweiden per mail mag gerust. 🙂