was successfully added to your cart.

Winkelmand

gratis tips

Hooggevoelig opvoeden

By april 19, 2019 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Wie mij al een poosje volgt, weet het vast al wel. Ik zou mezelf hooggevoelig kunnen noemen, en deed dit ook sinds ik ongeveer 18 jaar oud was. Dat is al heel erg lang. 😉 Toen kenden de meeste mensen de term niet, het onderzoek van E. Aaron was volop aan de gang.

Tegenwoordig lijkt “hoogsensitief” of “hooggevoelig” haast een modewoord. Steeds meer en meer kinderen lijken hooggevoelig te zijn. Steeds meer en meer ouders ervaren daar problemen mee. Verschillende universiteiten in Vlaanderen zijn bezig met onderzoek rond hooggevoeligheid. Meer en meer wordt erkent dat het bestaat.

Maar hoe vaak de term ook al gebruikt wordt, nog steeds bestaan er veel misverstanden rond, zoals bijvoorbeeld…

Je bent niet “wel hooggevoelig” of “niet hooggevoelig”. Nu ja, soms is het natuurlijk heel erg duidelijk, zoals bij mezelf, maar heel vaak is er een grijze zone. En weet je, dat is oké. Je hoeft het niet zwart op wit te hebben. Tuurlijk kan het zijn dat je daar behoefte aan voelt, om het te weten, maar dat betekent op zich ook al iets… In feite is “gevoelig zijn” een eigenschap die we allemaal hebben, in meer of mindere mate. En net zoals er mensen zijn van gemiddelde lengte, korte mensen en lange mensen, zijn er mensen met een gemiddelde gevoeligheid, wat minder of wat meer. Je bent ook niet aan alles even gevoelig natuurlijk. Zelf reageer ik heel fel op geluid, en emoties van anderen (wat in feite een groot voordeel is, in mijn job nu natuurlijk ;-)). Mijn oudste zoon reageert heel fel op geuren. De jongste voelt feilloos aan wat de ander nodig heeft. Zal dit ook aanbieden of schaamteloos aan een ander vragen “ga jij dat eens doen voor die persoon”. Haha. Zo kan het dus ook, belangrijk wanneer je als kind ook wel gewoon kind wil zijn… Anders heb je een kind dat heel erg gaat pleasen, vooral als het het kind is dat hooggevoelig is en de ouder het moeilijk heeft. Want kinderen zijn altijd loyaal aan hun ouders. Misschien herken je dit bij je kind. Of herken je dit van jezelf, toen jij nog een kind was. Misschien stel je nu zelfs pas vast, dat dat eigenlijk de reden is waarom je tot op de dag van vandaag, nog steeds geen nee kan zeggen. Anyway…

De term “hoogsensitief” is vrij vertaald uit het Engels, “higly sensitive”. Eigenlijk heeft het dus niets met “hoog” te maken. Eerder met “meer” of “intens”. Recent onderzoek heeft aangetoond dat hooggevoelige mensen allicht een meer bedraad zenuwstelsel hebben. Er komen dus letterlijk meer waarnemingen binnen vanaf de buitenwereld, én ze worden meer getransporteerd naar onze hersenen (die dat dan maar verwerkt moeten zien te krijgen…). Onderzoek naar hoogsensitiviteit is tegenwoordig populair, en het zal wel gestaag vorderen, maar we zijn nog niet toe aan een echte test, zoals bijvoorbeeld wel het geval is voor ASS of ADHD. Een diagnose “ik ben hooggevoelig”, kan je dus nog steeds niet krijgen.

Ik koos voor deze blog een prentje met zeepbellen. Voor mij een mooie metafoor, om verschillende redenen. Vroeger gebruikte ik wel eens die metafoor om kinderen en volwassenen te leren om zich af te sluiten van prikkels. Je kan namelijk in een zeepbel kruipen om jezelf te beschermen. Tegenwoordig gebruik ik de metafoor meer met mate, omdat het toch ook zo belangrijk is om te kunnen leven zonder dat je om de haverklap in een zeepbel moet kruipen, nietwaar? En daar heb ik nu dan, meer dan vroeger, zo ook weer handvaten voor.

Wat vooral mooi is aan de zeepbellen, dat is hoe ze in elkaar kunnen overgaan. De ene zeepbel kan tegen de andere gaan kleven. Ze kunnen mekaar doen stuk springen. En dat is kenmerkend vind ik in opvoeden, wanneer het gaat over een hooggevoelig kind met een eventuele hooggevoelige ouder. Die gaan vaak ook, energetisch of emotioneel, wat tegen mekaar kleven, in mekaar overgaan als het ware. Waardoor het een beetje door elkaar loopt allemaal. En dat kan heeeeeeeeeeeeeeeel erg handig zijn, als je het bewust kan inzetten. Zelf rustig blijven bijvoorbeeld, en je kind meenemen in die rust. Is een plus. Zelf boos worden omdat je kind boos is, is dan weer de andere kant van de medaille. Weten hoe dat proces in elkaar zit, doet al veel.

Ik zou nog een boek kunnen schrijven hierover, maar mss moet ik het hierbij voorlopig laten, en je het beeld van de zeepbellen meegeven voor in je hoofd. Sta er eens bij stil… loop jij en je kind ook wel eens “door elkaar”? Wat is daar handig aan, en wat net niet?

Durf aan de slag gaan met die dingen die voor jou of voor je kind nog niet handig zijn. Want hooggevoelig ben je voor het leven. En hoe meer je er vat op krijgt, hoe gevoeliger je vaak wordt. Het is dus iets dat je hele leven lang  op je pad blijft. Voor jou om van te leren. Dus … doe er je voordeel mee. Hooggevoelig zijn is een zegen, een kracht, en als hooggevoelig mens / ouder van een hooggevoelig kind, kan je bergen verzetten. Ook al voel je je nu misschien eerder bedolven onder de druk van het alledaagse leven… weet dat dat niet zo hoeft te zijn. Doe er iets mee.

Liefs!

(en als je nu zin hebt om te gaan bellen blazen, vooral doen natuurlijk :-D)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.