was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Help je kind huiswerk maken

By april 17, 2020 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Het is vandaag 17 april. 2020. Vrijdag. Sinds gisteren weten we dat na de paasvakantie, de scholen nog minstens twee weken gesloten blijven.

En zijn sommige ouders opgelucht.

Anderen in paniek.

Velen hun geduld was eigenlijk al op voor de scholen sloten.

Een beetje juf zijn

Hoe gaan we nu verder? Zeker is dat de scholen niet stilzitten. En je kind dus ook niet. Er moeten lessen geleerd worden. Huiswerk gemaakt. Kinderen moeten nog steeds leren lezen, leren schrijven, leren rekenen. Als ouder moeten we plots een beetje juf of meester zijn, terwijl we helemaal niet weten hoe dat moet. Gelukkig wordt het voor ons zo hapklaar mogelijk klaar gezet allemaal, maar met zoveel dingen kan de juf of meester vanop afstand niet veel doen.

Waar loop jij tegenaan?

Obstakel nummer 1. Je moet zelf werken. Liefst van negen tot vijf. Of zoiets. En het huiswerk van je kind, dat moet daar zo even bij. Of tussen. Ervoor. Of erna? Je wil het goed doen, dus je maakt graag tijd, maar waar is die tijd eigenlijk?

Obstakel nummer 2. Huiswerk is saai. Je hebt er stiekem geen zin in en je kind al helemaal niet. Dus doe je alsof het leuk is en probeer je je kind te motiveren terwijl je zelf de motivatie niet voelt (schuldgevoel omdat je kind achterop raakt als jij er niet achter zit – das geen motivatie). Werkt niet.

Obstakel nummer 3, 4, 5, … het andere kind (eren). Want terwijl je ene kind eindelijk huiswerk aan het maken is, moet dat andere kind liefst stil zijn. En niet alle kinderen hebben evenveel huiswerk en dat kan zo oneerlijk voelen voor een kinderlijfje.

Volgende obstakel. Je bent geen juf of meester. En je kind is het gewend om die schoolse dingen te leren van een juf of meester. Je hebt die rol niet, die autoriteit niet. Zeker voor heel jonge kinderen die weinig tot geen huiswerk moesten maken toen de scholen nog open waren, kan dit op zijn minst heel vreemd zijn.

Next. Planning. Superleuk (maar niet echt) als je zelf moet werken, verschillende kinderen hebt en die kinderen ook nog eens op een andere school zitten, en je dus verschillende juffen en meesters hebt die compleet geen rekening kunnen houden met elkaar. De persoon die alles kan oplossen, de persoon die overzicht heeft? Juist. Jij. Of je daar nu zin in hebt of niet.

We kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan. Maar ik denk liever in termen van oplossingen. Per slot van rekening bestaan er voor elk probleem meestal wel verschillende oplossingen en zijn er dus per definitie meer oplossingen dan problemen, haha! Ik giet ze graag even in een paar tips voor je.

Tip 1: jij bent een buffer

Realiseer je dat jij staat tussen je kind en de school. Wat van school komt, komt eerst bij jou en gaat dan pas door naar je kind. Is je kind groter en krijgt hij of zij rechtstreeks opdrachten, kijk dan zeker volop mee, en al helemaal als het niet zo vlotjes loopt allemaal (waar ik even op gok, anders was je dit niet aan het lezen).

Als buffer zorg je ervoor dat de opdracht duidelijk is. Laat je kind eens vertellen wat het moet doen. En als je kind zegt “ik weet het niet” ga er dan vanuit dat dat klopt. Zo had ik er eentje hier die oprecht in de war was, omdat de juf zei “maak de oefening en als dat moeilijk is, lees dan eerst de kader nog eens”. Dat kind begon aan de oefening, kwam er al snel achter dat het te moeilijk was, en zat voor we het allemaal goed en wel doorhadden, in de negatieve faalangst spiraal. Te vermijden door de opdracht anders te formuleren, namelijk “lees de kader” en dan “maak de oefening”. Zeker kinderen die het moeilijker hebben met lezen, met aandacht, … dat vraagt vaak teveel van hen om opdrachten in de juiste, voor hen logische volgorde te krijgen.

Als buffer zorg je er ook voor dat er alleen doorkomt wat erdoor moet komen. Die leuke crea – opdracht van de juf? Heel fijn dat ze dat doet en ongetwijfeld waardevol voor velen! Maar niet verplicht en ook niet nuttig voor jouw kind dat zich geen seconde verveelt. De opdracht begrijpend lezen waar jouw kind gewoon helemaal nog niet aan toe is? Hoef je je kind ook niet mee lastig te vallen, wanneer je even een meer passende differentiatie overeenkomt met de juf. Als buffer bewaak je dus ook differentiatie die je kind normaal gezien op school krijgt, of zou moeten krijgen maar nog niet kreeg. Tis een kans.

Tip 2: de zin en onzin van plannen

Het is uiteraard handig om een overzicht te hebben van wat je spruit allemaal moet leren en maken. Leuk of af te vinken en ontladend om de verscheuren als je er eentje hebt dat er geen zin in heeft. Hier vertrappelden we samen met heel veel plezier de blaadjes begrijpend lezen, toen we een andere, meer passende leesopdracht scoorden voor zoonlief.

En als je dan toch buffer bent, maak je dat even. Misschien is het goed om jezelf daar een beetje tijd voor te geven. Je kind hoeft niet maandagochtend om 9 u te starten met de thuis – school. Je mag best even tijd nemen om zelf te starten met je eigen werk, kijken hoe het huiswerk erbij kan, wat er daar allemaal moet gebeuren en ja, dat overzicht maken.

Maak meteen een overzicht waar je de hele week kan bijschrijven, zo heb je minder werk en meteen een weekoverzicht. Zeker in de eerste drie – vier jaar van de lagere school is dat nog goed te doen.

Zo’n overzicht wordt veel leuker met een paar zonnetjes erbij getekend, bloemetjes, auto’s, lego mannetjes, …  en het woord “succes” in grote, sierlijke krulletters. Ja, ik weet het, dat zijn twee volle minuten extra te besteden. Maar wedden dat je die terugwint samen met de glimlach van je kind, die zeker twee minuten vlotter eraan begint?

Onthou dat een planning voor jou werkt, niet andersom. Een planning moet snel gemaakt zijn en werkbaar. Het moet je het gevoel geven dat je er tijd mee wint, niet verliest. Wanneer je zit te onderverdelen in tijdsblokjes bijvoorbeeld die toch niet gevolgd worden. Dan werk je hard voor weinig resultaat.

Sla dat maar over. Je hoeft niet met afgebakende tijdstippen en blokjes te werken als dat je ding niet is. En je kind hoeft niet iedere dag voor school te werken van 8 u 30 tot 15 u 30. Dat is net het leuke aan thuis werken. Je kiest ook zelf wanneer je jou werk doet, neem gerust die vrijheid. Huiswerk maken om 7 u in de ochtend of om 17 u in de namiddag, het kan allemaal en kan de weerstand van je kind meteen ook een eind verlagen.

Tip 3: ja, je bent een juf

Je bent een mama, of een papa. Maar je bent nu ook even een juf. Of meester. Je hebt twee rollen, twee hoeden om op te zetten. Maak dat maar duidelijk aan je kind.

En draag je hoed met fierheid. Wees nog een beetje dieper mama. En wees soms ook even juf. Soms het ene, soms het andere. Niet allebei tegelijk.

Dus geen gezeur over huiswerk tijdens het voorlezen van het verhaaltje, lieve mama, ook al zit het je misschien hoog van alles wat er in de dag gebeurd is.

Elke dag is een nieuwe dag.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.