was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Handiger omgaan met eender welke emotie

By januari 1, 2021 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Angst.

Het woord staarde me aan. In een hopeloze poging om zoonlief te kalmeren na de zoveelste “ik kan echt niks goed doen bui” had ik hem bij de armen vastgepakt en door elkaar geschud. Zacht genoeg om hem fysiek geen pijn te doen, maar schudden is schudden en de wanhoop straalde van ons beide af.

Mijn oog dwaalde af naar de nieuwe weggever op het whiteboard (coming up – 2021) Meer geduld met je kind en alles wat je daarvoor nodig hebt. Wat maakte dat mijn geduld weg was, in dat hopeloze moment? Mijn verstand wist het niet, maar mijn blik dwaalde af en bleef vastberaden rusten op het woord “angst”.

Intuitie.

Buikgevoel.

Dat was het. Het woord staarde me aan alsof het me een slag in mijn gezicht wilde geven. Ja…. Angst. Het klopte. Angst dat het nooit meer goed zou komen. Angst dat ik hem zou moeten afgeven. Angst dat hij dood zou gaan, van de issues die we maar niet onder controle kregen. Waar we niet mee konden helpen.

Angst dat ik simpelweg geen goed genoeg mama was voor hem. En dat ook nooit zou worden. Angst om te falen, te mislukken.

Angst staarde me aan, als een zwart, slijmerig monstertje (monstertje, want niet dreigend genoeg om van weg te lopen). Rechtop staand, met handen in zijn zij en een grijns op de lippen. Alsof ie me aan het uitlachen was

Wat heb ik aan jou, vroeg ik.

Waarom ben je hier,

wat moet ik leren,

wat wil je me tonen?

Het monstertje stormt op me af, pakt me vast en ik duik in mekaar. Word zo klein tot ik in een druppel uit elkaar spat (interessante gewaarwording … helemaal klein worden en dan explosief uit elkaar spatten). Het monstertje laat me los en zet een paar stappen achteruit. Gaat zitten en kijkt me liefdevol aan. Ik ben een plasje water op de grond maar word snel terug groter en kriigt weer vorm.

Ik ben weer groter, kan nu naast mijn monster zitten en de liefdevolle blik ontvangen. Want Angst bedoelt het goed. De ervaring is niet meer en niet minder gewoon iets om van te leren. Zonder oordeel. Misschien kan ik volgende keer meteen met mijn angst gaan zitten.

Naast elkaar, samen zijn, als onderdelen van elkaar, gewoon samen zitten en naar de voorbij drijvende wolken van het leven kijken. Zonder me kleiner te moeten maken. Zonder me te laten overvallen, opeten.

Angst strijkt me liefdevol over mijn hoofd. Vergeeft me voor wat er gebeurd is zodat ik mezelf ook kan vergeven. Zodat ik weer verder kan, een inzicht en ervaring rijker. Gesterkt, in plaats van verzwakt.

Zo kan ook jij aanwezig zijn met een emotie. Geef je emotie een beeld, een vorm. Misschien komt het vanzelf, en als dat niet zo is, beeld het je dan in. Als een kind dat een fantasie verhaal maakt in haar hoofd.

Observeer, kijk wat er gebeurt (of verzin wat er gebeurt), hoe eng het ook lijkt, het is maar een ervaring (zonder oordeel), en je bent veilig. Zo kan je waardevolle inzichten opdoen. Vergeving krijgen wanneer iets niet ging zoals je wou. Zodat je verder kan, en niet hoeft te blijven zitten met schuld, noch schaamte.

Ik wens je een heel fijn nieuw jaar. Boordevol ervaringen, inzichten, rijkdommen op alle vlakken van het leven.

Jij verdient dat.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.