was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

De goed genoeg modus

By juli 9, 2020 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

De goed genoeg modus. Ik verwees er al naar in de live in de Facebookgroep. Het was één van de doelen van een mama die bij mij in begeleiding kwam. Ze wou graag meer in de “goed genoeg modus” zitten, in plaats van in de huidige “het moet perfect zijn modus”. Ook al deed ze dat perfect willen zijn met al best een hele hoop zelf liefde. En uiteraard vol goede bedoelingen.

Goed genoeg moest toch ook gewoon goed genoeg zijn?

Dat zei haar verstand. Maar verder kwam ze nog niet.

Ik legde haar uit dat “het beste uit jezelf halen” eigenlijk hetzelfde is als de “goed genoeg modus”. Wanneer je weet – voelt tot diep vanbinnen dat je het beste uit jezelf haalt, dan is het gemakkelijker om tevreden te zijn. En om je inspanningen “goed genoeg” te vinden. Het is dan ook gemakkelijker om minder vast te hangen aan het resultaat, en meer te genieten van het proces. Het wil niet zeggen dat je niet je best doet, en ook niet dat je niet het onderste uit de kan haalt.

We weten allemaal dat de beste reis niet de reis is met de perfecte bestemming – wel de reis waar je tijd nam om rond te kijken. De reis waar je kon genieten van het onderweg zijn.

Nog veel te vaak voelen we ons mislukt als moeder, omdat het verwachte resultaat uitblijft. Het verwachte resultaat kan bijvoorbeeld een bepaald gedrag van je kind zijn dat je wil veranderen. Gedrag van jezelf waar je niet zo happy mee bent. Resultaat kan ook zijn dat je iets meer zou willen doen, of iets minder zou willen doen, iets waar je mee wil starten of iets waar je mee wil stoppen.

Wanneer echter het resultaat uitblijft, en er geen of te weinig aandacht is voor de inspanning, dan gaan we haast automatisch denken in termen van mislukking en tekort. Ook al kunnen we vanuit zelf liefde zeggen tegen onszelf “ach ja, je hebt toch je best gedaan”, dan nog hangt dar een vibe rond van mislukking en tekort.

En dan is er ook nog dat stemmetje van “misschien lukt het volgende keer wel, gewoon een beetje harder proberen”. Gevolgd misschien door dat andere stemmetje “ja maar ik probeer …” .

Vast denken versus groei denken

Ik moet het gewoon nog eens proberen. Of een beetje harder proberen. Wat meer. Ik moet er wat vaker mee bezig zijn. Consequenter zijn. Enzovoorts. Het zijn allemaal voorbeeldjes van vast denken.

En dat werkt dus haast nooit, omdat het een hele fixed (vast) mindset (manier van denken) is. Je zit dus bij definitie vast, alleen al door je manier van denken (en bij uitbreiding voelen – want gekoppeld aan die gedachten zijn gevoelens).

Heel anders is het, wanneer je kan denken vanuit de “goed genoeg modus”. Want dan is het al genoeg én er is ook nog meer mogelijk. Want als je dit al kon, goh, wat zou je dan nog meer kunnen?

Ik stel mezelf soms letterlijk de vraag:

Wat is er nog meer mogelijk?

Vanuit mijn goed genoeg modus.

Dat is pas groeien dan.

Want het stimuleert een groei mindset. Want waw het is al zo goed dus dat heb je al bereikt. En waw dan kan het vast nog beter ook – the sky is the limit! Als ik dat kon, kan ik dit misschien ook.

Overvloed versus tekort

Haast automatisch ga je ook denken in termen van overvloed, in plaats van tekort. In termen van mogelijkheden, in plaats van beperkingen. In termen van oplossingen, in plaats van problemen.

Denken in tekort is denken “ik doe het niet goed genoeg”. Dus ik moet iets meer doen wil ik toch mijn beoogd resultaat bereiken. Aka een tandje bijsteken. Maar dat lukt niet (een mens heeft maar zoveel tandjes ;-)) dus dan voelen we ons weer mislukt en niet goed genoeg. Je triggert jezelf in vast denken door te denken in tekort. Statisch denken. In cirkeltjes denken. Doemgedachten waar maar geen einde aan komt.

Denken in overvloed is denken “ik doe genoeg”. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Als ik een ander resultaat wil, moet ik iets anders doen. Niet hetzelfde blijven doen. Niet meer doen. Hey, misschien moet ik wel ergens mee stoppen. Of iets minder doen dat toch niet helpt. Verlichting!

En als ik voel dat ik iets anders kan / mag doen, wat is er dan nog meer mogelijk?

Misschien kan ik eens die doemgedachten opschrijven, om ernaar te kijken en vast te stellen dat die 1000 gedachten in mijn hoofd, er op papier maar een handvol zijn.

Genieten van het proces

= genieten van onderweg zijn

= genieten van het groeien van je kind

= genieten van je eigen groei als mama of papa (want jij groeit mee)

= fier zijn op wat je bereikt.

Ga maar lekker groei denken. Je bereikt er veel meer mee dan je … denkt. 😉

Meer lezen?

Blog: wanneer je gewoon die lieve mama wil zijn

Inspiratie: je mag zijn zoals je bent

Blog: drie tips voor patroon doorbrekend opvoeden

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.