was successfully added to your cart.

Winkelmand

blog

de essentie van gemakkelijk opvoeden

By januari 17, 2017 No Comments
Haal meer uit het leven met je kind!
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Het is zo moeilijk, dat opvoeden. Er kruipt zoveel tijd in. Vaak ben ik het gewoon beu.

Herkenbaar?

Een vriendin van me zei vroeger: “jij bent daar zoveel mee bezig, met opvoeden, ik wou dat ik dat kon.” Ik schrok daar een beetje van, want het tegendeel is waar (pas nadien had ik door wat haar die indruk had gegeven). Ik heb helemaal niet het gevoel veel bezig te zijn met opvoeden. Integendeel, het gaat haast vanzelf (nochtans geven de kinderen me meer dan genoeg uitdagingen 😉 en heb ik zelf ook behoorlijk wat bagage.

Het citaat hierboven komt wel degelijk van mij. Van de oude mij. Vroeger vond ik opvoeden bijzonder moeilijk. Ik wou (wil nog steeds) alles goed doen. De kinderen… het belangrijkste wat er bestaat, de spil van mijn leven, … . Maar er kroop inderdaad heel veel tijd in en eerlijk gezegd, het putte me uit… Want er waren zoveel dingen die ik beter wou, maar ik miste de handvaten om het effectief beter te maken.

Ik bleef niet bij de pakken zitten. Ik moest en zou oplossingen vinden. En het lukte.

Opvoeden kan moeilijk zijn, omdat je er middenin zit, en omdat je vaak blind bent voor die dingen die je nog niet zo goed doet. Noem het je blinde vlekken, als je wil.

Dus hoe aanpakken?

Belangrijk daarbij, twee dingen:

  1. Kijk geregeld vanop een afstandje naar wat er echt gaande is. Vaak is het moeilijk om een situatie volledig te begrijpen als je er middenin zit. Dus kruip in je virtuele helikopter, stijg op en kijk naar jezelf en je gezin vanop een afstandje. Je kan ook doen alsof je naar een TV programma kijkt met jullie gezin in de hoofdrol. Wat zie je? Hoe is de dynamiek, de interacties? Wie heeft welke issues? Waar zitten de triggers?
  2. Kijk eveneens geregeld even diep, heel diep in jezelf. Vraag je af: hoe gaat het met mij? Wat heb ik nu nodig? Neem vervolgens zelf de verantwoordelijkheid om te nemen wat je nodig hebt. Geef deze verantwoordelijkheid nooit aan iemand anders, jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor je geluk. Wil je dat ook leren aan je kind, dat je kind zelf gelukkig kan zijn? Geef dan het goede voorbeeld.

Het is net als fietsen.

Ik geef toe dat deze twee oefeningen in het begin moeilijk kunnen zijn en confronterend. Maar het is net zoals fietsen, begin eraan, leer het met vallen en weer opstaan, en sneller dan je zou denken gaat het vanzelf, en verleer je het nooit meer. Je gaat ook merken dat wanneer je deze twee dingen in je leven inbouwt, dat de elementen die naar boven komen drijven steeds kleiner en gemakkelijker worden, omdat het niet meer opstapelt. Makkelijker te omvatten én op te lossen dus.

Efficiënt, snel, handig én goed. Hoe zou het zijn als jij dit ook zou toepassen? Ik toon je graag hoe je dat doet. Laat een bericht achter hieronder en ik help je op weg.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.