was successfully added to your cart.

Winkelmand

blogemotionele regulatiegratis tips

Burn-out en / of bore-out?

By juli 26, 2016 2 Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Burn-out en / of bore-out? Ouders van jonge kinderen zijn bijzonder vatbaar voor beide, en ja, je kan wel degelijk én een burn-out én een bore-out hebben. Zo heel gek is dat niet, kleine kinderen hebben is wel eens fysiek zwaar (=> burn-out), en vaak zetten we een stapje terug met werken, hobby’s en dergelijke (=> bore-out).

Een burn-out ontstaat als je te langdurig en te vaak stress ervaart. In het ouderschap kan dat fysieke stress zijn (te weinig slapen, onvoldoende gezond eten, vaker ziek zijn, …) en / of mentale stress (te veel druk ervaren van anderen bijvoorbeeld en de vaardigheden missen om daarmee om te gaan). Of je legt de lat hoog voor jezelf, maar je mist eigenlijk de vaardigheden om je doel te bereiken. Een mooi voorbeeld daarvan is geduld. Vaak willen we oneindig veel geduld, of toch liefst een hele hoop ervan. Maar we zitten met pijnknoppen waar we ons nog niet van bewust zijn. Waardoor we sneller ons geduld verliezen dan we zouden willen. We missen de vaardigheden om met onze gevoelens om te gaan, waardoor we minder geduld hebben. Het goede nieuws daarbij is dat geduld hebben iets is dat je kan leren!

Een bore-out ontstaat als je te langdurig en te vaak … verveling ervaart. Als er te weinig eisen aan je worden gesteld. Als je geen uitdagingen meer kan ervaren. Als je te weinig nieuwe dingen tegenkomt. In het ouderschap wordt dat getriggerd door bijvoorbeeld een stapje terug te zetten in je carrière, geen tijd meer voor hobbies, … of simpelweg te moe om iets nieuws uit te proberen.

De grafiek hierboven toont dit schematisch. De grafiek is gebaseerd op het stressmodel van Mihaly Gsikszentmihalyi. Het rode bolletje bij “angst, stress”, is de situatie waarbij je veel wil (je legt de lat hoog, je ervaart veel druk, …) en nog weinig kan. Dat geeft stress. Het rode bolletje bij verveling is het andere uiterste. Je kan veel in die situatie, maar je doel is laag. Je bent bijvoorbeeld een fantastische manager op het werk, maar managers moeten veel uren doen en dat wil je niet, dus neem je maar een lagere functie zonder uitdaging. Of je bent dol op koken en een fantastische kok, maar je kind is kieskeurig en houdt van simpele dingen. Je kan dan je ei niet kwijt in het koken (als je doel tenminste is dat je kind wat eet van wat jij gemaakt hebt 🙂 ).

Hoe hou je dan wel jezelf gezond? De sleutel is dat blauwe bolletje. Daar ongeveer wil je zitten : rond de lijn tussen flow en routine. Je wil af en toe in routine zitten, en af en toe in flow. Routine staat voor rust, en flow staat voor nieuwe dingen. Beetje spannend, maar niet te. Flow is wat het leven interessant maakt. En af en toe rust heb je ook nodig.

Wat heel interessant is, is dat je niet veel moet willen of kunnen om in routine of in flow te zitten, zoals je kan zien in de grafiek. Weinig kunnen is helemaal oké als je op dat vlak ook weinig wil. Als je enige doel is om je kind een hapje groenten te laten nemen, dan hoef je geen chef-kok te zijn. Je uitdaging ligt dan op een ander vlak. Heel belangrijk is dan ook om even stil te staan bij je doelen, en te checken of je daar over de nodige vaardigheden beschikt. Als dat niet zo is, dan dien je ofwel (tijdelijk!) je doelen bij te stellen, ofwel ervoor zorgen dat je over meer vaardigheden beschikt. Om het burn-out luik aan te pakken bijvoorbeeld, kan je initieel je doelen heel laag zetten, weinig moeten, veel rusten, zodat je fysiek kan recupereren. Daarna kan je terug doelen gaan opbouwen en dat laatste is ook belangrijk om uit bore-out te geraken.

Om in balans te blijven, kan je thuis een zentangle oefening doen. Hierover later meer.

E-coaching of live coaching begeleidt jou in het checken van je doelen en je vaardigheden. We kijken naar welke doelen je precies hebt, als dat duidelijk is voor jou, of we maken je doelen duidelijk. We kijken naar de vaardigheden die je nodig hebt om deze doelen te bereiken en we werken daaraan, op een heel fijne manier. Want nieuwe dingen leren is gewoon leuk om te doen, zeker als je een kind of kinderen onder je vleugels hebt, omdat je zowel jezelf als je kind vooruit helpt. Je creëert rust en harmonie, en je schenkt jezelf én je kind extra porties geduld.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Join the discussion 2 Comments