was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

Het is “normaal”… of niet?

By februari 17, 2017 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Het is normaal…

Af en toe roepen op je kind. Tja, dat gebeurt. Je geduld verliezen, normaal. Boos worden op je kind omdat je een slechte dag had op het werk? Menselijk. Logisch. Kindjes hebben is nu eenmaal zwaar, dat is normaal.

Is dat zo?

Wat is dat, normaal? Normaal betekent “volgens de norm”. De maatschappij bepaalt de norm. Als er met andere woorden maar genoeg mensen zijn die iets doen, dan wordt dat gezien als “normaal”.

En zo is het “normaal” dat men geregeld zijn geduld verliest, roept en schreeuwt op de kinderen, enkel en alleen maar omdat men zelf een slechte dag gehad heeft. De waarheid daarachter is dat de huidige generatie volwassenen heel vaak te horen gekregen heeft als kind “dat is niet erg”. “Stop met wenen”. Boos zijn? Nee hé! Dat mag niet. Mondje dicht.Gedraag je of anders…

Tja.

Of toch niet?

Toen was dat normaal. Want iedereen deed het. Vandaag is het dan weer normaal dat je je kinderen een stem geeft, dat je positief opvoed en dat je probeert rekening te houden met de behoeften van je kind. Tijden veranderen. Het is normaal dat boos zijn mag, maar …

Wat doe je dan met een boos kind? En met een boze jij?

Zelf mocht je niet boos zijn. Je mocht niet verdrietig zijn. En vandaag vinden veel mensen het nog steeds moeilijk om om te gaan met boosheid en verdriet bij zichzelf. Sommige mensen vinden het zelfs oprecht moeilijk om blij te zijn (stel je voor dat iemand me zou zien huppelen, of schaterlachen, hoe gek zou dat zijn???). Hoe leer je dan aan je kinderen om emoties toe te laten? Want emoties kunnen, als ze hevig zijn, best wel overweldigend zijn… een beetje beangstigend ook, als je het niet begrijpt.

Wel… durf ik het zeggen? Huppel eens. Probeer het eens uit. Zo als de zon schijnt en je voelt je vrolijk. Als je dat moeilijk vind, vraag dan aan je kind of hij of zij samen wil huppelen met jou. Je kind kan je tonen hoe dat moet. Huil eens. Praat er eens over (“mijn baas zei me vandaag dat ik iets niet goed had gedaan, maar eigenlijk had iemand anders dat gedaan en ik durfde niets zeggen, ik vond dat zo oneerlijk en dat maakt me boos”). Verfrommel en verscheur eens wat papiertjes. Stamp een paar keer op de grond. Doe eens tien “jumping jacks”. Ga de ramen kei-hard poetsen. Gaat het al beter met die boos? Met dat verdriet? Voelt het veiliger nu om het toe te laten? Kan je het al meer zien voor wat het is, een emotie, een gevoel dat er mag zijn? Toon dit aan je kind. Leg uit hoe je je voelt, en hoe je daarmee omgaat. Kijk ook naar je kind hoe hij of zij emoties uit en daarmee om gaat. Want soms leren de groten van de kleintjes… Leer omgaan met je emoties, zodat je dit ook kan leren aan je kind. Of kijk hoe je kind dat doet, en leer van je kind. Jullie kunnen dit samen!

Dus… volg jij de norm?

Roep jij soms op je kind? Verlies je je geduld, word je boos, enkel en alleen maar omdat je een slechte dag had of niet lekker hebt geslapen? Neem je daar genoegen mee? Volg je de norm?

Of haal je het beste uit jezelf en dan nog een beetje meer? Ga je ermee aan de slag? Bouw je mee aan de norm van morgen?

We were all born to be extra ordinary

-Nisandeh Neta-

Ga jij bewust om met emoties in het gezin? Hoe pak jij het aan?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.