was successfully added to your cart.

Winkelmand

blogemotionele regulatiegratis tips

5 tips voor de preventie van burn-out bij ouders

By november 19, 2016 2 Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Recent onderzoek toont aan dat 3 tot 12% van de ouders een wat men noemt “parentale burn-out” zou hebben. Ik denk dat het cijfer eerder richting 12% zal zijn, en dat het percentage van ouders met een “bijna burn-out” nog veel groter is. Hoe komt dat?

Meer en meer ouders ervaren druk om het goed te doen. Heel goed te doen… Wanneer werd de beste ouder zijn zo belangrijk? Hoe komt het toch dat zoveel ouders het gevoel hebben te falen?

Er was hierover een reportage op het VTM Nieuws van 18 november 2016. Als expert mocht ik op tv (best spannend) een paar tips geven. Het stuk over parentale burn-out begint vanaf minuut 29.

Hieronder schrijf ik de twee tips uit die ik al gaf in het interview en nog een paar extra. Vijf tips in totaal op een rijtje om parentale burn-out te vermijden, of om eruit te geraken als je er eenmaal inzit.

  1. Focus op drie dingen & handel daarnaar

Wat is belangrijk in de opvoeding, in het dagelijks leven? Sta daar even bij stil. Maak misschien een lijstje. Praat erover met anderen. Kies drie dingen die echt het belangrijkste zijn voor jou. En handel naar die drie dingen. Is rust belangrijk? Prima, zorg dan dat je kinderen niet teveel buitenschoolse activiteiten hebben (of geen, dat mag!). Haal eens frietjes op vrijdagavond en smul die lekker op voor de tv. Vind je gezonde voeding belangrijk en sta je erop iedere dag vers te koken? Ook prima! Het maakt minder uit wat belangrijk is, stel gewoon je prioriteiten, en kies drie dingen waar je ook naar handelt. Af en toe evalueer je eens en stuur je bij, ook dat is prima.

2. Speel iedere dag vijf minuten met je kind, met volle aandacht, en laat je kind het spel leiden.

Je kind vindt dit uiteraard geweldig. Jij ook? Samen spelen brengt ook jou tot rust. Even vijf minuten je hoofd leegmaken, weten dat je iets doet dat belangrijk is, en vijf minuten niets anders moeten doen dan dat. Spelen. Je kind laten leiden is gemakkelijker, dan hoef je zelf niets te verzinnen. Het is ook heel erg ontladend en ontspannend voor het kind, even de rollen omdraaien, het is nu mama of papa die “iets moet doen”. Het kind kan zich eventjes “de baas” voelen en dat is belangrijk in onze maatschappij waarin kinderen vaak veel moeten.

3. Doe af en toe een pyjamadagje

Daar is echt niks mis mee, om op zaterdag in pyjama te blijven rondhangen als je de deur niet uit hoeft. Of als de kinderen geen zin hebben om kleren aan te doen, en je hoeft toch niet weg, tja. Dan kan het ook een pyjamadagje zijn. Ook aan heel jonge kinderen kan je perfect uitleggen dat vandaag kleertjes niet hoeven, omdat het geen school is enzovoorts. Het mag.

4. Hang minstens twee post-its omhoog in je huis (op plaatsen waar je veel komt: de ijskast, de spiegel in de badkamer, …) met daarop de woorden “ik ben een goeie mama / papa”. Durf de post-its bekijken, spreek de woorden luidop uit als dat lukt, of lees ze gewoon, heel erg vaak.

5. “It takes a village to raise a child” Je hoeft het niet alleen te doen… wie zijn jouw partners in de opvoeding? Bij welke gelijkgestemde zielen kan je terecht voor een (virtuele) babbel? Zorg voor een sociaal netwerk met positieve mensen die naar je luisteren en je ondersteunen.

Zoek tijdig hulp, je bent niet alleen. Oplossingen zijn samen veel makkelijker te vinden dan alleen. Neem hulp waar je je goed bij voelt.

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Join the discussion 2 Comments