was successfully added to your cart.

Winkelmand

blogemotionele regulatiegratis tips

5 tips om je kind te helpen omgaan met boosheid

By februari 2, 2018 No Comments
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Is jouw ongelofelijk lieve kind ook wel eens boos? Ja, natuurlijk. Boos zijn mag, en het hoort erbij. Maar toch… makkelijk is anders, als je kind daar staat te roepen, brullen, schreeuwen en misschien ook wel schoppen, slaan en bijten. Wat dan? Een paar tips.

Tip 1: Boos zijn is oké.

Er zijn redenen genoeg om boos te zijn. Een kind kan boos zijn omwille van de ontlading van de dag. Een kind kan boos zijn, omdat hij of zij andere plannen had dan jij. Een kind kan boos zijn, omdat iets niet lukt. Omdat een broertje of zusje niet doet wat verwacht werd.

Redenen genoeg, en ze zijn allemaal oké. Want een gevoel is altijd juist. Je kind kan niets aanvangen met “dit toch geen reden is om boos te zijn” of “dat is toch niet erg”. Want boos zijn mag en is oké. Het is vrijwel altijd de manier waarop die niet oké is.

Tip 2: Toon respect voor je kind en diens leefwereld

Hoe “erg” iets is, hangt er maar vanaf hoe je die gebeurtenis rangschikt op je schaal van ergheid voor gebeurtenissen. Als volwassene heb je meer levenswijsheid, meer bagage, en kan je dingen dus beter kaderen. Je hebt geleerd om mededogen te hebben en geduld met anderen. Je weet dat zelfs de meest erge dingen, voorbij gaan.

Je kind weet dit allemaal niet. En daarom is het kwijt raken van een lievelingsknuffel echt wel het allerergste dat er ooit gebeurd is in het leven van je kind. Stel je het eens echt voor. Het ergste wat je ooit is overkomen. Niet weten of het ooit weer goed komt.

Die boosheid, die mag er echt wel zijn. Je kind zal zijn of haar redenen wel hebben, ook al zijn die voor jou nog niet helemaal duidelijk. Het maakt helemaal niet uit, hoe duidelijk het is voor jou. Want het gaat niet om jou. Als je collega boos is op de kapper, omdat haar kapsel mislukt is, dan toon je ook begrip, en heb je respect voor haar emotie, ook al vind jij dat dat kapsel wel meevalt.

Geef je kind hetzelfde respect, zoals je dat ook geeft aan andere volwassenen.

Tip 3: Grenzen geven veiligheid

Ja, het is oké om tegen je kind te zeggen dat je het gedrag “slaan” onaanvaardbaar vind. Vertel het met woorden, maar vooral met het geluid van je stem en met je lichaamstaal. Vertel het kordaat, op de moment zelf, en vooral vooral vooral ook rustig, nadien. Als de boze bui weg is, kom er even op terug, werk aan inzicht bij je kind, en zoek samen oplossingen, als je kind daar oud genoeg voor is. Is je kind nog niet oud genoeg, pas dan samen de alternatieve, aanvaardbare oplossingen toe. Doe het voor (ja, ook jij mag stampen op de grond :-)).

Tip 4: Pak overweldiging aan

Teveel is teveel. Mama zegt dat ik moet opruimen, maar waar beginnen? Wat moest ook alweer waar? Help!

Probeer heel duidelijk aan te geven wat je precies verwacht van je kind. Teveel informatie of verwachtingen tegelijk kan je kind doen ontploffen, zeker na een drukke dag. Probeer het eens stap voor stap, of doe alsof je kind een of twee jaar jonger is. Hoe zou je het dan aanpakken?

Tip 5: Wat deed je kind goed vandaag?

Bouwen aan het zelfvertrouwen van je kind, kan zeker en vast een invloed hebben op de hoeveelheid boosheid die er in je kind zit. Wanneer je kind beter in zijn of haar vel zit, is er meer geduld, en dus minder boosheid (hoe ben je zelf… ;-)).

Een makkelijke manier is om heel even, vijf minuutjes, tien minuutjes, te brainstormen met je kind, en samen minstens drie dingen te zoeken die je kind goed deed vandaag. De quality-time krijg je er gratis bij.

Dit waren alvast vijf tips die jij kan toepassen om je kind te helpen omgaan met boosheid. Kies een tip uit die bij jullie past, ga ermee aan de slag, laat hieronder weten hoe dat gaat.

Ken je nog een tip? Voel je vrij om hem te delen, ook in de comments hieronder.

Bedankt!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.