was successfully added to your cart.

Winkelmand

bloggratis tips

3 ultieme vakantie-tips

By juli 6, 2018 No Comments
3 tips
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hehe, de vakantie is nu helemaal daar. Voor de schoolgaande kinderen tenminste. Wij ouders “moeten” (willen?) vaak nog wat doorwerken of beginnen in huis aan die 101 klusjes waarvoor er tijdens het schooljaar geen tijd is. Soms stoppen we bijgevolg onze schoolgaande kinderen op dagkampjes, waardoor we vaststellen dat er aan het ritme eigenlijk niet zo veel verandert.

Hmmm… is dat dan vakantie?

Drie vakantie-tips komen er nu aan! Ook als je nog wil werken. Nog druk bezig bent. Ook als je kind op dagkampje zit en het ritme quasi gelijk lijkt aan school. Maar ook als je al lekker thuis bent, al dan niet samen met je kind.

Maak vakantie herinneringen

Je kent ze hopelijk wel, die kleine, fijne oases van rust die je soms – al dan niet toevallig – lijkt tegen te komen. Je bent aan het voorlezen bijvoorbeeld, en plots krijg je zo een gevoel van “heerlijk, dit is het helemaal”. Of het lukt je eindelijk om fijn mee te spelen met je kind terwijl dat anders soms zo moeilijk is en je denkt “kon het maar altijd zo zijn”. Of je stelt vast, dat samen lekkere hapjes maken (en opsmullen natuurlijk) toch zoveel verbinding kan maken.

Wanneer je zo’n gouden momentje ervaart, neem even de tijd om dat te benoemen. Voor jezelf, maar ook voor je kind. Je krijgt gegarandeerd een fijne feedback van je kind, wat jou gaat stimuleren om dit vaker te willen herhalen. Zeg dingen als “oh, dit is leuk zeg”, of “wat fijn zo hé”. Maak de herinnering tastbaar ook, schrijf er een kort briefje over, maak er een tekening van, neem een foto.

Vakantie herinneringen maken zijn waardevol om twee redenen. De eerste reden is dat het je helpt om even nog sterker in het nu aanwezig te zijn. Je legt de focus op het goede moment (ook al was het tien minuten daarvoor dikke ruzie…), het helpt de minder goede dingen vergeten. Je geeft aandacht aan datgene wat je écht wil. Je weet dat wat je aandacht geeft, groeit, dus … . De tweede reden is dat die kleine, tastbare herinneringen je later (na de vakantie) gaan inspireren. Want heel vaak, als het terug school is, zijn we dat vakantiegevoel veel te snel weer kwijt. Deze keer niet, want als je dit de hele vakantie doet, dan ga je bij het begin van het nieuwe schooljaar / de herfst / na je vakantie een mooi stapeltje hebben van fijne herinneringen en gebeurtenissen. Het gaat je inspiratie geven om het vakantiegevoel terug te laten komen. Want tijdens het jaar is het om de een of andere reden soms moeilijk om ons eraan te herinneren, dat we echt wel tijd hebben om een picknick te organiseren in de living.

Ben je er wel bij?

Je lichaam is altijd in het nu. Dat is makkelijk. Fysiek ben je er gewoon. Dat kan niet anders. Je hoofd daarentegen… Waar is je hoofd, of handiger gezegd, waar zijn je gedachten? Zijn je gedachten, net zoals je lichaam, bezig met wat je nu aan het doen bent? Dan ervaar je ook geregeld stilte in je hoofd. Heerlijk… die rust.

De meeste mensen stellen vast dat hun gedachten vaak in de toekomst zitten. Met je hoofd en je gedachten in de toekomst zitten, wil zeggen “ik zal maar snel koken want anders liggen ze niet op tijd in bed”. Je gedachten zijn bij het doel “op tijd in bed” en niet bij “koken”. Je ben dan met je hoofd in toekomst. En we doen dat allemaal wel eens (als we het constructief doen, dan heet dat plannen ;-)). Niks mis mee. Maar als je dat de hele tijd aan het doen bent, dan is je lichaam letterlijk de hele tijd je hoofd aan het achterna hollen. En van al dat hollen, wordt je gewoon kei-moe! Je voelt je letterlijk uitgeput en leeg van al dat hollen en haasten.

Het omgekeerde kan ook, je hoofd is dan in het verleden (en je lichaam ook weer in het nu, dat kan niet anders). Dit betekent dat je veel aan het nadenken bent over bijvoorbeeld de ruzie van deze morgen. Met je kind, of met je partner. Een slechte beoordeling op het werk die je kreeg. Wat er allemaal fout is gelopen in het verleden. Wat er dan gebeurt is dat je lichaam je hoofd moet meetrekken. Want het hoofd loopt achter. Ook vermoeiend, maar wat hier anders is dan het hoofd in de toekomst, dat is, wanneer je hoofd in het verleden zit, je heel vaak letterlijk het gevoel hebt dat je niet vooruit geraakt. Dat je vast zit. Alsof je hoofd letterlijk een gewicht is dat moet meegesleurd worden, en het is zo zwaar, zo zwaar, tot je letterlijk stilstaat of stilvalt.

Sommige mensen combineren zelfs, en zijn met hun hoofd quasi nooit in het nu. Ze zitten ofwel in de toekomst, ofwel in het verleden. En hun arme lichaam wordt maar van het ene naar het andere geslingerd.

Oké, leven in het nu dus, hoe begin je daaraan? Op zich kennen we dat meestal wel en proberen we dat ook te doen. Maar het lastige is, dat onze hersenen wel getraind zijn intussen in al die toekomst- en verleden gedachten. We willen dus effectief onze hersenen opnieuw gaan trainen, met nu-gedachten. Tis zoals een marathon leren lopen, het vraagt oefening, tijd, aandacht, discipline ook om jezelf te herpakken wanneer het even lijkt tegen te zitten allemaal. Het vraagt moed, en doorzettingsvermogen.

Gelukkig hebben moeders daar veel van, zeker als het gaat om hun kind. We gaan voor onze kinderen door het vuur, we zouden alles doen voor hen. Gebruik gerust die energie om jezelf te leren nu-gedachten te hebben.

De vakantie herinneringen gaan je alvast helpen, want dat zijn nu-gedachten. Je kan ook tijd nemen om te kijken naar je kind, wat is hij of zij aan het doen, wat gebeurt er precies? Geniet van het moment… Probeer om je hoofd terug op je lichaam te zetten, door actief te checken wat je lichaam eigenlijk aan het doen is, en om met je hoofd met hetzelfde bezig te zijn (die courgette die ik aan het snijden ben voor het avondeten ziet er zo mooi groen uit vandaag, en ruikt ook bijzonder lekker).

Wat doe jij eigenlijk graag? Maak er ankers van.

Stel dat je de hele dag alleen thuis bent, en niets moet. Waarmee zou je jezelf dan eens lekker verwennen? Neem een stukje papier en een kookwekker, en schrijf ideeën op. Wanneer je niet meer weet wat je moet schrijven, zet je de wekker voor twee minuten en denk je nog twee minuten na over wat je graag doet. Ook dat is het trainen van je hersenen, net zoals met spieren, wanneer je moe bent, nog eventjes verder gaan.

Wat zijn jouw rustankers? Net zoals het anker van een boot op een woelige zee, kan jij ook jouw rustankers gebruiken om tot rust te komen wanneer het niet zo rustig is. En het wordt helemaal geweldig als je dit kan maken niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind (eren). Oudere kinderen kunnen dit ook prima zelf, je kan woorden gebruiken of tekeningetjes of allebei natuurlijk.

ankers

Nog meer weten over ankers? Bekijk dan gerust (nog eens?) het filmpje van dag 3 van de mini-challenge, daar heb ik het ook over ankers:

Fijne vakantie!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.